Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine bryster

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, du undrer dig over, at dine bryster ikke ser ud som din mors og din søsters bryster. Der er mange piger, på din alder der er optaget af deres krops udseende, hvordan den udvikler sig, og om den ligner andres kroppe. Kroppe – og bryster – kan se ud på mange forskellige måder.

Alle menneskers kroppe er forskellige fra hinanden. Lige nu – og de næste år – er du i en alder, hvor din krop udvikler sig meget. Den kan også være, at brystvorterne vender indad og det er derfor du ikke kan se dem. Det kan man kalde indadvendte brystvorter. Det er meget normalt i puberteten og de udvikler sig udad. Der kan altså stadig ske forandringer med dem, da du er i gang med at udvikle dig fra barn til ung. Jeg tænker derfor, at dine brystvorter måske også er ved at udvikle sig, og at brystvorterne stadig kan komme.

Det kunne måske være en idé, hvis du bestilte en tid hos din læge, for at høre hans/hendes mening om det. Lægen kan måske give dig svar på, om brystvorten er ved at udvikle sig, og hvad grunden til, at den endnu ikke er der, kan være? Du kan også ringe til læge og få en snak, eller måske har du mulighed for at skrive en besked til din læge via deres mail system (hvis din læge har det?).

Du kan måske også spørge din mor, om hendes brystvorter udviklede sig senere end selve brystet, da hun var i din alder? Måske er det noget du har arvet fra hende? Tror du, at det kunne være hjælpsomt for dig?

I forhold til dit spørgsmål om man kan gøre noget ved at brysterne hænger, vil jeg foreslå dig, at købe en god bh. Den kan hæve brysterne, og få dem til at sidde lige hvor du synes, de skal. Måske kan du bede din mor om at gå med dig ud og købe den? I undertøjsbutikker kan man også få hjælp af ekspedienterne til at finde den helt rigtige størrelse i skål, omkreds og model, så bh’en kommer til at sidde godt og føles behagelig at have på.

Jeg håber, at du kan bruge mine svar.

Mange kærlige hilsner BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat