Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min ‘selvtillid’?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Jeg kan læse, at dine tanker om udseende og idealer fylder meget - godt du beder om råd til det, for det er ikke rart at føle, man ikke er god nok eller pæn nok.

Du skriver også, at nogle piger på din gamle skole har sagt nogle ubehagelige ting til dig. Det er på ingen måde i orden, at de har gjort det, og du har ret i, at når nogen siger grimme ting på den måde, så handler det ofte om, at der er noget, de selv har det svært med. Men det kan godt gøre en rigtig ked af det. Det er okay, at du blev ked af det, de sagde. Jeg ville også blive ked af det, hvis nogen sagde noget grimt om mit udseende.

Det der skete med pigerne på den skole skal helst ikke blive ved med at gøre dig ked af det. Det er ikke retfærdigt, at de skulle ramme dig på den måde. Jeg tænker på, om der er nogen omkring dig, som du kunne tale med om, at du stadig kan komme til at tænke på det? Det kunne være en ven eller din mor eller far måske. Når vi siger ting højt til nogen om noget, der er svært, så hjælper det ofte mere, end man måske tror. 

I forhold til dine tanker omkring dig selv og hvordan du ser ud, så tænker jeg på, at det lyder som om, at du har høje krav til dig selv. Det er helt naturligt, at man kan komme til at stille høje krav. For eksempel om at man skal træne eller være god i skolen. Men det er ikke sundt, hvis de høje krav er umulige at leve op til. Så bliver man bare ked af det.

Du skriver, at du ikke synes, du er køn nok. Jeg tænker på, at det er rigtig hårdt, hvis du har en idé om, at man skal være køn på en bestemt måde. Det kan være, du kan tænke lidt over, om du stiller høje krav til dig selv, og om du for eksempel ville stille så høje krav til en, du godt kan lide? Jeg håber, du vil prøve at være rigtig sød og omsorgsfuld overfor dig selv. Det fortjener både din krop og dit sind. Måske du kan tænke over, om du kigger på mange billeder på internettet, hvor det ser ud til, at nogle piger altid er perfekte og smukke. Det kan være rigtig hårdt at se på for mange billeder af nogen, som ser ud på en bestemt måde, og det er meget vigtigt at huske, at det ikke afspejler virkeligheden, og det derfor ikke skal være et mål at være ligesom piger, man ser på youtube eller instagram. På nettet redigerer og retoucherer de ofte billederne, altså ændrer dem, så man ikke kan se fx en lidt skæv næse, en bums på hagen eller en rynke omkring øjet, det er måske værd at tænke på.

Det er en god idé, at du har prøvet at sige positive ting om dit udseende til dig selv. Jeg ved godt, at det ikke virker sådan, at når man så har sagt de ting, vupti så tænker man anderledes om sig selv. Tanker og følelser er besværlige på den måde, at det tager tid og energi at prøve at ændre på, hvordan man tænker. Men i stedet for når du ser i spejlet at have fokus på de ting du ønsker anderledes, så prøve at se det du godt kan lide, fx som du skriver at du ikke er tyk og måske også at du har en veltrænet krop. Vi har alle noget vi kan være stolte af, vi må bare øve os på at have fokus på det.

Ligesom med det der skete med pigerne på din gamle skole, så tror jeg, det vil være godt, hvis du deler dine tanker om dit udseende med nogen omkring dig. Hvis du taler med nogen, der holder af dig, så tror jeg, at de meget gerne vil hjælpe dig med at vende nogle af de svære tanker og fortælle dig, at du er en dejlig og smuk pige. Det kan være svært og grænseoverskridende at bede om hjælp på den måde, men det er rigtig modigt og rart, når man tør bede om hjælp - eller bede om, at nogen fortæller en noget rigtig godt om en. Det kunne også være, at du kunne lave en øvelse lidt som den, du har prøvet - men hvor du og en veninde eller en anden giver hinanden en runde, hvor I siger gode ting om hinanden.

Jeg håber, at du vil starte en snak med en, du er tryg ved om dine tanker.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat