Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Menstruation lugter..

Brevet er anonymiseret af BørneTelefonen.

Hej børnetelefonen.

Jeg har et problem med min menstruation. Den lugter helt vildt…

Det provokere mig meget at tænke på at folk måske kan lugte det.. Syntes selv det lugter pisse dårligt!!

Er der noget jeg kan gøre for at det ikke lugter så meget? (Vil heller ikke have at folk skal kunne gætte at jeg har det, fordi at det lugter..)

Knus mig..

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg kan godt forstå dig, hvis du ikke bryder dig om den tanke, at andre kan lugte om du har det eller ej. Det er for mange en privat ting, og det er noget som du måske gerne vil holde for dig selv.

Kropslugte som sved, tis og altså også blodet fra menstruation, er alle sammen noget der kommer naturligt fra vores kroppe.
Under et fælles navn kaldes for de for kropsvæsker.

Det er sådan, at det ikke så meget er de enkelte dele der lugter. Når du alligevel kan have oplevelsen af at lugte, er det fordi kropsvæsken kommer i forbindelse med bakterier der er naturligt på din hud. Derfor betyder det noget, at du eksempelvis ofte skifter bind, og får vasket/tørret dig grundigt når du bløder.

Din krop har brug for væske for at komme af med naturlige affaldsstoffer, derfor er det en god ide, at drikke en masse vand gerne 1½ liter dagligt.

Jeg ved at det for nogen føles pinligt at skifte bind eller tampon i eksempelvis skoletiden, har du måske oplevet det? Du kan let gemme et bind eller en tampon i bukselommen, jakken eller inde i dit ærme. På den måde, er der ikke nogen som ved noget om hvad du eventuelt skal på toilettet efter, er det en idé tænker du?

Hvis du har brug for at tale med en voksen om hvordan du oplever lugten fra din menstruation, er det måske en ide for dig at kontakte din skoles sundhedsplejerske. Det er måske sådan at hun kan give nogle flere gode råd, der passer lige til dine behov.

På nogen skoler er et også sundhedsplejersken som underviser om pubertet og kroppens udvikling. Måske kan sundhedsplejersken komme i jeres klasse og fortælle jer alle om det? Det hjælper tit, så man ikke er usikker og det bliver lettere at tale sammen om.

Måske er det også noget du kan tale med din mor omkring menstruation, kan det være en løsning for dig?

Du er selvfølgelig også velkommen til, at ringe til BørneTelefonen på 116 111.

Mange kærlige hilsner

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat