Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Menstruation ???

Hej BB. Jeg er en pige på 13 år. Hvornår får man menstruation?
Jeg har hørt at det er ca 2 år efter ens bryster begynder at vokse. Det er lidt over 2 år siden mine begyndte at vokse.

Men hvornår får jeg så mens?
Mange i klassen har mens, jeg føler mig vildt barnelig fordi jeg ikke har det.

Mvh en pige på 13 år

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige pige,

Mange tak for dit brev. Det er meget forskelligt fra pige til pige, hvornår man får sin første menstruation.

De fleste piger får den, når de er omkring 10-14 år. Men nogle får det lidt før, mens andre får det lidt senere - det behøver ikke at betyde, at der er noget galt eller at man er barnlig.

Det er rigtig, at det er ca. 2 år efter ens bryster begynder at vokse, men man kan alligevel ikke sige præcis, hvornår det sker ud fra det. Der kan også være andre tegn på, at man nok snart får menstruation; bl.a. om man har fået kønsbehåring og udflåd.

Du kan måske spørge din mor, hvor gammel hun var, da hun fik menstruation. Det er nemlig ofte sådan, at man får det i nogenlunde samme alder, som ens mor fik det. Måske har I også været på besøg hos sundhedsplejersken, for at tale om den slags? Det er i hvert fald også en mulighed, at tale med sundhedsplejersken om dine tanker ift. mestruation. 

Det er desværre ikke noget man kan gøre, for at fremskynde sin menstruation. Så selvom jeg ved fra andre børn og unge, at man gerne vil have det ligesom ens veninder, så er der ikke så meget andet at gøre end at vente. Du skal nok få din menstruation, når kroppen er klar til det.

Jeg håber, at svaret her har kunne berolige dig lidt. Ellers kan du læse mere på Sexlinien her: http://www.sexlinien.dk/emneside-piger/kvinders-kroppe/menstruation.aspx

De bedste hilsner

BørneTelefonen

 

 

 

 

  

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat