Brev

MEGET FORSINKET MENS

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære M.

Jeg kan fortælle dig, at rigtig mange unge piger oplever, at menstruationen kan være forsinket i starten af deres pubertet. Med tiden vil menstruationen for det meste komme på mere og mere faste tidspunkter- en gang om måneden. Kan det mon berolige dig at vide?

Når menstruationen er forsinket, kan det skyldes, at kroppen er ved at vænne sig til de mange hormoner, som bliver sendt rundt i kroppen. Forsinket menstruation kan også skyldes stress, rigtig meget motion eller for lidt mad. Det kan også være være tegn på graviditet, hvis man har haft ubeskyttet sex. Det ved du allerede, og du fortæller derfor, at du ikke har haft sex. Jeg gætter derfor på, at din forsinkede menstruation skyldes, at du er i starten af din pubertet, hvor der sker utrolig meget med din krop. 

Det er ikke rart at gå alene med sine bekymringer, og jeg tænker om du og din mor kan snakke lidt om det eller måske en anden, som du taler godt med? Hvis det er lidt svært at få sagt, kan det måske hjælpe, at din mor sikkert havde mange af de samme tanker og oplevelser, da hun var 14 år. Måske kan du starte med at skrive det i en sms til hende, så kan hun snakke med dig?  En anden mulighed er sundhedsplejersken på din skole. Sundhedsplejersken er vant til at tale med unge piger om kroppens udvikling, og hun ved derfor godt, at det kan være et lidt svært emne at tale om. Kunne det mon være en mulighed? 

Selvom det er helt almindeligt, at menstruationen kan være forsinket i starten af puberteten, så er det også en mulighed at snakke med lægen. Hvis du er bekymret for, om alt er som det skal være. Lægen undersøger kun underlivet, hvis det nødvendigt. For det meste ved lægen om alt er ok ud fra det man fortæller. Jeg kan godt forstå at det kan være ubehageligt at tænke på, at få undersøgt underlivet - Og det er helt okay at sige til lægen! Måske er det også godt at vide, at lægen har lavet undersøgelsen mange gange før, og ved at man kan være usikker og svært ved at slappe af. De fleste læger er derfor ofte rigtig gode til at snakke med en og søde til at hjælpe én til at slappe af. 

Jeg håber, du kan bruge mit svar. Får du brug for det, er du altid velkommen til at ringe eller skrive direkte til os på 116111.

Mange kærlige hilsener, BørneTelefonen

 

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat