Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kroppen og vægten

Jeg er en 13 årlig pige, der skal have konfirmation om et halvt år.

Jeg er buttet og har ret store lår, i for til hvad dem fra min klasse har. Min storesøster og min mor og far, ja det meste af familie, siger at det vil være en god ide, hvis jeg begynder at tabe mig.
Men jeg vil bare være mig selv og se hvad fremtiden bringer.

Jeg vil gerne bestemme over mig selv og over min egen krop. Jeg ved godt at forældre skal passe på en, men nogle gange vil jeg altså også selv have lov til at vælge.
Jeg er begyndt at cute en lille smule, for jo mere de tvinger mig, jo mere begynder jeg at hade mit liv. Nogle gange vil jeg bare gerne have at jeg bliver ramt af en bil eller en alvorlig sygdom.

Det er også ved at være tid til at vælge hvad for en efterskole, jeg skal gå på, min søster og mor, siger at jeg skal gå på en idrætsefterskole. Hvis de havde spurgt mig, for 2-3 år siden ville jeg have sagt ja, men nu er jeg begyndt at tænke mere på der faglige.

Og jeg ved godt at de vil have at jeg skal være en sund, rask og slank ige, der kan gå i pænt tøj.
Men jeg vil bare være mig selv, og have min egne holdninger, og bestemme over min egen krop.

Jeg har snakket med dem, flere gange endda, men de hører bare ikke efter. De har deres egen holdninger og vil have at jeg skal være rask og slank. Men jeg vil være mig selv
Hvad syntes i jeg skal gøre??

Hilsen A

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære A.

Jeg synes, at du gør det helt rigtige ved at skrive til Brevkassen og fortælle om dit problem. Det er nemlig en god idé at bede om hjælp, når man som du er kørt lidt fast.

Jeg kan godt forstå, at du føler dig dårligt respekteret af din familie. Du har ret i, at dine forældre jo bestemmer derhjemme, fordi du er under 18 år. De har også et ansvar for din trivsel og sundhed, så hvis noget går ud over din sundhed, har de pligt til at hjælpe dig. Det gælder både cutting og vægt. Så de mener det selvfølgelig godt, men deres gode råd er ikke noget værd, når du ikke er med.

Det er fint, at du har forsøgt at fortælle dem, hvad din mening er, og at du gerne vil have lov til selv at bestemme over din krop. Men desværre oplever du, at din familie ikke lytter til dig.

Noget af det aller sværeste for os mennesker er, hvis vi ikke bliver set og respekteret som dem, vi er. Det kan gå ud over ens selvværd, og det er nok det, der sker for dig. Jeg forestiller mig, at diskussionen om din vægt har gjort, at du føler dig kritiseret, og at du føler, at du ikke er god nok. Og den smerte der er opstået inden i dig, har givet dig triste tanker og trang til at cutte.

Det er godt, at du nu beder om hjælp, for du har brug for at komme videre.

Du har formentlig aldrig fortalt din familie, hvad deres manglende forståelse betyder for dig; altså det med cutting og de triste tanker.

Hvis du skal have løst konflikten med din familie, er det nødvendigt, at de får at vide, hvordan du har det. Og får at vide, at den måde de gør det på nu, ikke er den rigtige. Så jeg vil foreslå, at du tager mod til dig og fortæller din mor, din far eller din søster det samme, som du nu har fortalt mig. De skal simpelthen vide, hvad det gør ved dine følelser og dit selvværd, når de ikke lytter til dig. Du kan evt. vise dit brev eller skrive et nyt brev, hvis det er svært at få sagt.

Det kan også være, at du har en bedsteforælder eller et andet familiemedlem, du hellere vil starte med at betro dig til. Så kan I sammen tale videre med dine forældre og din søster. Det er også en mulighed, at tale med en lærer eller måske skolens sundhedsplejerske. 

Til sidst vil jeg gerne sige til dig, at jeg synes, du er både en moden og en modig pige. Du står fast på, at du selv vil bestemme over din krop og ikke ligge under for, at de andre har tyndere lår, end du har. Og det er flot, at du holder fast i din egen mening. 

Men prisen lige nu er for høj for dig. Derfor håber jeg, at du vil bruge dit mod til at få fortalt din familie om, hvad det betyder for dig, når de ikke lytter til dig.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat