Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Knude i brystet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 13 år,

Jeg kan godt forstå, at du undrer dig over, at har fået en knude i dit ene bryst. Måske du også er lidt bekymret for om det kan være noget farligt  - og derfor skriver herind?

Ens krop er ikke altid lige nem at blive klog på, særligt ikke når man er i puberteten, hvor man vokser, får mere kvindelige former og på et tidspunkt også menstruation. Det er hormoner som ’suser’ rundt i blodet, der gør at kroppen ændrer sig så man f.eks. får større bryster. Når brystvævet vokser kan det godt gøre ondt og blive lidt knudret (og altså mærkes som en øm knude udenpå). Faktisk er der nogen der mærker en knude (eller flere) næsten hver gang de får menstruation, dvs. én gang om måneden. På det tidspunkt er særligt meget hormon, som gør at brystvævet vokser. Knuden går væk igen og er ikke farlig, men den kan altså godt komme igen ved næste menstruation.  

Jeg ved jo ikke om du har fået menstruation, men selvom du ikke har det, så kan det godt være de samme hormoner der gør, at du har fået en knude i dit ene bryst igen. Giver det mon mening det jeg skriver?

Hvis knuden ikke er gået væk i løbet af 1-2 uger, er det en god idé at snakke med sundhedsplejersken på din skole om det eller få det tjekket ved din læge. Tror du ikke din mor vil tage med, hvis du siger til hende at du gerne vil vide hvad det er? Selvom man godt ved at det nok ikke er farligt, kan det nogle gange være rart at en sundhedsplejerske eller læge også har kigget på det. Det er helt okay at have det sådan.

Det er rigtig godt at være opmærksom på sin krop og reagere, når der er noget der er anderledes end det plejer.  Skriv gerne igen eller ring til os på telefonen 116111, hvis du har brug for det.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat