Brev

Knude i brystet

Hej brevkasse jeg er 14 år og har fået en knude lidt over min højre brystvorte.

Jeg opdagede at der var en våd plet der hvor knuden er så jeg fjernede den bare med fingeren. Den kom igen så jeg prøvede at trykke rundt om knuden og da jeg gjorde det sprøjtede der en del hvidlig væske ud.

Hvad er det? Er det brystkræft?

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.

Det, du beskriver, kunne godt lyde som en bums på brystet. Jeg ved godt, at det lyder som et mærkeligt sted at få en bums. Men faktisk kan man få bumser overalt på kroppen.

Sandsynligheden for, at en pige i din alder får brystkræft, er meget lille. Derfor tænker jeg ikke, du skal være bange for, om det er brystkræft. 

Jeg synes dog, du skal vise den til din mor og høre hende, om hun synes du skal til lægen. Når der kommer væske fra brystet, er det nemlig en god ide, at være lidt opmærksom på, hvad det kan skyldes. 

Du kan også gå til sundhedsplejersken på din skole. Hun vil også kunne vurdere, hvad det er og om, der skal gøres noget ved det. 

De bedste hilsner,
Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat