Brev

Jeg føler at min familie modarbejder mig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg kan godt forstå, at du gerne vil være glad og føle dig godt tilpas i din krop.

Når jeg læser dit brev, kan jeg ikke lade vær med at tænke, at din søster og mor måske prøve at passe på dig? Som du måske ved, er der nemlig en risiko for, at unge piger og drenge får et “forkert” billede af deres krop, fx at de kan komme til at tænke, at de er overvægtige, selvom det slet ikke er tilfældet. I de tilfælde er det vigtigt, at man har nogen, der er opmærksom og passer på en.

Du skriver, at du har tjekket din BMI, der viser, at du er normalvægtig, så på “papiret” ser det godt ud, men en spiseforstyrrelse handler ikke kun om, at man er undervægtig. Det er derimod en betegnelse for, at ens tanker nærmest kun tænker på, hvordan man ser ud. Det kan fx være i forhold til mad, motion, vægt osv. Hvis du er nysgerrig, kan du læse mere om spiseforstyrrelser på “Landsforeningen mod spiseforstyrrelsers hjemmeside. De har også en rådgivning, som man kan kontakte. Jeg ved godt, du skriver, at det er “helt forkert”, men jeg har alligevel lige brug for at skrive det til dig.

Når det er sagt, så handler det selvfølgelig om, at du bliver glad for din krop. Derfor tænker jeg, at du måske skal tage en snak med din mor og fortælle hende, hvad det er for nogle tanker, du går med. Du kan jo starte med at spørge, hvorfor hun har så meget imod, at du får flere muskler. Måske det kan give anledning til en god snak.

En anden mulighed er at tage en snak med sundhedsplejersken på din skole om dine tanker. Hun kan måske også hjælpe dig med at blive mere glad og tilfreds med din krop. Ligesom hun også ved en masse om ernæring, og vil måske kunne give dig nogle råd til de ting du forespørger. Så du føler dig mødt og hørt og så du føler du selv er med til at tage ansvar for din krop og dit velbefindende. Det kan du jo overveje..

Jeg håber, mit svar har givet dig nogle nye ideer. Hvis du har brug for det, kan du altid kontakte BørneTelefonen på 116111.

Mange hilsner
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat