Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg er lille, og det går mig på.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 14 år

Tak for dit brev, som jeg er helt sikker på, at andre piger og drenge vil kunne spejle sig i. Det er sjældent sjovt at skille sig ud – uanset om det drejer sig om højde, bredde eller noget helt andet. Selv om du sikkert vil være enig med mig i, at det indre (personligheden) er vigtige end det ydre (udseendet), så betyder opfattelsen af vores eget udseende ofte meget for, hvordan vi går rundt og har det.

Man kan ikke lave ret meget om på sit udseende (i hvert fald ikke når det gælder højden) – men man kan heldigvis godt arbejde med at ændre sin opfattelse af sig selv. Og det er ofte det, der er nøglen til ikke at gå rundt og være ked af sin højde.

Folk vokser i forskelligt tempo. Nogle vokser helt vildt meget tidligt, og andre skyder først i højden nogle år senere. Måske kan du tale med dine forældre om, hvordan det var for dem – om de også kan huske, at de følte sig særligt lave (eller måske høje) i forhold til deres jævnaldrende, da de var i din alder? Husk at højde er arvelig. Hvis begge dine forældre er høje mennesker, er der en god sandsynlighed for, at du har mange centimeter til gode endnu.

Du kan måske også tale med din gode ven, der er 160 cm høj. Måske går han rundt med nogle af de samme tanker som dig? Eller måske har han en helt anden opfattelse? Enten får du mulighed for at dele frustrationen over din højde med én, der har det ligesom dig – eller også får du øjnene op for, at man kan være tilfreds med sig selv, uanset højde.

Jeg kan godt forstå, hvis du er træt af at høre kommentarer om din højde. Selv om det sikkert er ment i sjov, lyder det ikke særligt sjovt. Jeg tænker, at du kan håndtere det på to forskellige måder:

Du kan spille ligeglad – eller finde på en måde at svare tilbage på. F.eks. talemåden: ”Hellere lille og vågen end stor og doven!”
Du kan være ærlig over for dine venner omkring, at du faktisk er træt af at have den højde, du har, og at deres kommentarer ikke gør det bedre.

Hvis du har mod på det, tror jeg helt klart, at den sidste måde vil give det bedste resultat. Du kan eventuelt fortælle dine venner det én efter én, når du har dem på tomandshånd. Det er sandsynligvis nemmere end at fortælle dem det i situationen, hvor de lige har smidt en kommentar. Måske har de brug for at vænne sig til, at de ikke længere skal lave sjov med det. Aftal, at du f.eks. bare skal sige ”stop nu”, hvis de kommer til at kommentere på din højde fremover.

Til sidst får jeg lyst til at sige, at det er rigtig dejligt at du fortæller, at du ikke har problemer med at finde venner eller noget. Det får mig til at tænke, at du inderst inde godt ved, at det egentlig ikke er så vigtigt for andre, hvor høj du er.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat