Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ingen bryster til konfirmationen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du

Tak for dit brev til brevkassen! Det lyder som om du har nogle tanker, som går dig rigtigt meget på. De tanker, du har er tanker som flere på din alder har og det er derfor super godt du har skrevet her ind. Jeg håber mit svar kan hjælpe dig.

Du skriver i dit brev, at du føler det er pinligt til idræt fordi alle kan se, hvor langt bagud du er. Senere i dit brev skriver du, at andre piger med store bryster gemmer sig, hvilket undrer dig, fordi de ikke har noget at skjule. Har du mon overvejet, at de er pinlige over, at de har store bryster? Som jeg begyndte med at skrive til dig så er det du skriver ind om noget mange unge piger tænker meget over i din alder. I brevkassen og på børnetelefonen er der flere, der skriver ind og er flove over, deres kropsudvikling, det handler både om at have store bryster og om at have små bryster. Jeg tænker, derfor på om det er en mulighed for dig, at når raseriet kommer op i dig så tænk på, at de er lige så pinlige over deres kropsudvikling og måske kigger de på dig og ville ønske, at de gennemgik deres kropsudvikling i samme tempo som dig? Giver det mening?

Du skriver i dit brev, at der er nogle af dine veninder, som taler grimt om dem, som ikke kan passe en A bh, men bruger dem alligevel. Det er på ingen måder i orden, at de gør det! Når jeg læser det, lyder det som om, at der er nogle ting i jeres pigegruppe på årgangen, som ikke er som det skal være. Jeg ved du skriver, at sundhedsplejersken ikke kan hjælpe dig, men jeg tænker på om du kunne have mod på at foreslå jeres lærer, at få fat i skolens sundhedsplejeske? De kan komme ned i klassen og fortælle om pubertet og kroppens udvikling. På den måde handler det ikke direkte om dig og I kan sammen i klassen få noget ud af det. Hvis du ikke har lyst til at forslå det til din lærer er en anden mulighed, at tage direkte fat i sundhedsplejersken. På nogle skoler har sundhedsplejersken en postkasse uden foran deres kontor – jeg tænker, du kan skrive et brev til dem og lægge i. På den måde behøver du heller ikke skrive, at det er fra dig, men bare hvilken klasse/årgang du går på. Mon du har mod på det?

Du spørger også om der er noget man kan gøre for at processen går hurtigere. Det er der desværre ikke. Kroppen udvikler sig i sit eget tempo og meget forskelligt fra person til person, men det lyder som om din krop er i gang med at udvikle sig. Du skriver om at, din mors og kvindernes på din fars side har stor bryst størrelse – jeg tænker på om det er noget du har talt med dem om? Fx hvordan de oplevede det, at ens krop udviklede sig? Gik det hurtig? Sammenlignede de sig med deres veninder lige som du gør? Hvad synes de om at have store bryster? Osv.?

Mit gæt er, at de begynder at vokse inden så længe, men det er noget, som man ikke kan forudsige præcist. Måske kan du spørge din mor om, hvornår hendes bryster begyndte at vokse, nogle gange er den slags nemlig arveligt. Det samme gælder for størrelsen af dine bryster, når de på et tidspunkt er færdigudvoksede. Jeg kan læse din mor og de andre kvinder i din famlie har store store bryster, så er sandsynligheden for, at du også for større bryster stor.

Du skriver, at du lige nu bruger en undertrøje, men at du gerne vil have en bh på til din konfirmationskjole. Du skriver, at du ikke kan passe en a skål. Det kan godt være rigtigt svært at finde en bh, som passer en og som sidder godt. Det oplever alle kvinder! Skålen på bh’en handler ikke kun om ens bryst mål, men også om, hvad man måler i omkreds. Stropperne på bh’en kan også have betydning for hvilken størrelse man skal have. Jeg tænker derfor på om du mon har været i en rigtig undertøsjbutik og fået hjælp til at prøve noget forskelligt? Dem der arbejder i de forretninger har rigtigt meget forstand på, hvad der passer til forskellige kropsformer – det er professionelle i den slags. Jeg tror, de vil kunne hjælpe dig med at finde noget du kan have på. Det er også muligt at få en bh med en smule fyld i, måske det kan fjerne lidt af dit fokus på brysterne, da det så ser ud til, at man har lidt større bryster, end man rent faktisk har... Hvis du vil forsøge at gå i en undertøjsforretning kan du overveje om det kunne være rart for dig, at have din mor med, eller en anden som du har det godt med.

Håber mit svar har givet dig lidt ro og tryghed. Det kan dog også være en ide, når du skal vælge din konfirmationskjole, at du taler med din mor omkring dine tanker, så I sammen kan finde en kjole, hvor du føler dig smuk, lige præcis som du er.

Jeg håber du får en fantastisk konfirmation og, at mit brev til dig, har givet dig nogle svar og ideer til, hvad du kan gøre – hvis ikke er du velkommen til at skrive ind igen eller ringe, chatte eller sms til børnetelefonen på 116111

Mange hilsner fra Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat