Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan skal jeg sige det?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tak for dit brev. Det er modigt af dig at skrive herind om det – specielt, når du skriver, at du er genert for at spørge din mor. Nogle gange kan man godt være lidt nervøs for, hvad den anden mon vil sige eller tænke om det man fortæller og derfor kan det være svært at sige. Gad vide, om det mon er sådan du har det?   

Det er helt naturligt, at der kommer et tidspunkt, hvor man tænker, at nu er det tid til at skulle bruge en BH. De ting som følger af, at kroppen udvikler sig er noget, som kan komme til at fylde en del, både fordi andre for eksempel begynder at bruge BH og man kan blive mere bevidst om, hvordan man egentlig selv ser ud. Nogen kan også synes, at det kan være lidt pinligt eller måske grænseoverskridende at tale om, da man kan føle, at det er noget meget personligt. Hvordan har du det mon med det hele?

Jeg læser det som, at det ville være hjælpsomt for dig at få hjælp til, hvordan du kan få sagt det til din mor. Jeg håber, at det er rigtigt forstået.   

Jeg tænker, at det er en god ide at tale med din mor om det. Det kan godt være svært at skulle sige og spørge om sådanne ting. Gad vide, hvorfor du er genert over at spørge? Som jeg skrev længere oppe, kan man være nervøs for den andens reaktion. Jeg ved ikke, hvordan din mor vil reagere, men jeg tænker, at det er helt naturligt, at man på et tidspunkt føler, at man gerne vil have en BH. For nogen kan det være en hjælp at tænke igennem, hvad man gerne vil sige eller skrive noget af det ned, som man gerne vil sige. Så er man sikker på, at man får sagt det man gerne vil og det kan hjælpe en, hvis man bliver genert eller nervøs. Ville det mon være en hjælp for dig? Du har i det her brev beskrevet din situation og hvordan du har det på en rigtig god måde. En måde at tale med din mor om det, kunne derfor også være ved at vise det her brev?

Ofte er det godt, hvis begge har god tid, så man kan få talt ordentligt om det. Måske kunne det være en hjælp først at sige til din mor, at der er noget, som du gerne vil tale med hende om og så aftale, hvornår det ville passe godt for jer begge. Hvornår ville det mon være et godt tidspunkt at spørge hende om det? Hvis du hellere bare vil tale med hende om det uden at skulle aftale et tidspunkt for det inden, så kan det nogle gange være en ide lige at høre, om hun har tid til at tale. Så får man sikret sig, at hun ikke lige er på vej ud af døren, så man står der helt klar til at skulle sige det, og så slet ikke kan komme til det. Hvad tænker du om det og kunne det mon være en mulighed?   

Nogen kan også have svært ved at skulle sige det man gerne vil, fordi man er nervøs for, hvordan man egentlig selv vil reagere i situationen. Det kan for nogen være en hjælp at øve sig lidt på det, som man gerne vil sige inden man står i situationen. For nogen kan det også være en hjælp at tænke igennem, hvilke ting der kunne hjælpe til at gøre det lettere at få sagt. Hvad tænker du mon om det og gad vide, om der er noget du tænker, kunne hjælpe, så du ikke vil være ligeså genert i situationen? For nogen kan det for eksempel være en hjælp, hvis man er alene med den anden person, hvis man har lavet noget hyggeligt sammen inden eller måske lavet noget inden, som har fået en til at slappe af.

Jeg ved ikke, om du har talt med en af dine veninder om det og måske hørt hende, hvordan hun har talt med hendes mor? Det kunne måske være en hjælp til at finde ud af, hvordan du selv ville synes det var en rar måde at tale med din mor om det på. Måske kunne det være en hjælp for dig?

Måske bruger din mor også BH, det gør de fleste kvinder. Hvis din mor bruger BH, så tror jeg, at hun sagtens kan forstå, at du også gerne vil have en. Måske er din mor usikker på, om hun skal spørge dig - om det er ok for dig, og derfor går hun måske og venter på, at du siger det til hende, når du har brug for en BH...kunne det være sådan. Jeg ved, at der er mange forældre, som er lidt usikre på om de skal sige tingene, og derfor venter de på, at det er den unge som siger noget først...
Hvordan ville det være, hvis du bare lige skyndte dig at sige: "Mor, jeg vil egentlig gerne have en BH", og så hører hvad hun siger til det. Hvad tror du hun siger? "Ja, det kan jeg godt forstå" eller "arh, er du ikke for ung til det" eller? Prøv lige at sige sætning højt for dig selv, nogle gange: "Mor, jeg vil egentlig gerne have en BH" - føles det ok? Så skynd dig ind og sig det, mens du er varmet op - eller send en sms til hende, hvor der står det samme.
  
Du er også meget velkommen til at ringe ind til eller chatte med Børnetelefonen. Du kan ringe på 116 111 og se, hvordan du kommer til chatten ved at trykke på det her link: https://bornetelefonen.dk/raadgivning . Det kan måske være en hjælp, hvis du ikke lige ved, hvordan du skal sætte ord på det eller hvis du har andre spørgsmål, som du søger svar på.

Jeg synes i hvert fald, at det er modigt af dig at skrive herind om det. Jeg håber, at du finder ud af den måde, som du helst vil tale med din mor om det.   

Mange hilsner fra BørneTelefonen.  

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat