Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

HJÆLP mig med Strekmærker og mens

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære “ udviklede” pige

Tak for dit brev. Du har mange gode spørgsmål og jeg vil forsøge at besvare det, som jeg kan.

Puberteten er en sjov størrelse. Lige så mange forskellige næser der er, lige så mange forskellige måder er der, at udvikle sig på. Du er 10 år og ja, du er hurtig udviklet. Jeg kan høre på dit brev, at du også virker til, at være en moden pige. Du skriver bl.a., at dine strækmærker ikke går dig på. Det er super, at du har den indstilling. Det tyder på, at du har et godt selvværd - det er guld værd!

Jeg kan forstå, at din mor er lidt inde over og at hun har givet dig noget creme. Har I måske talt lidt om, hvad strækmærker er for noget? Og i det hele taget talt om, hvad puberteten gør ved dig? I forhold til bryster, udflåd og mens?

Der er intet farligt ved, at have strækmærker. De kommer fordi, at dine bryster vokser. I dit tilfælde (du skriver at du har store bryster), så tænker jeg, at din hud måske ikke lige har kunne følge med. De fleste strækmærker, udligner sig med alderen. Hvis du bliver ved, at være bekymret, så kan du måske tage et visit hos sundhedsplejersken på din skole? Hun kan hjælpe med, at kigge på det og tale med dig om din krops udvikling. Et tjek hos lægen eller sundhedsplejersken, er altid en mulighed, hvis man er i tvivl omkring noget med sin krop. 

Med hensyn til om din menstruation så småt er begyndt, så tænker jeg, at det lyder som nogle tegn på, at den snart kommer. Hos nogen vil der være udflåd og brunligt slim i starten. Hos andre vil der måske være mere synligt blod. Igen; alle er forskellige og det lyder ikke som om, at der er noget at frygte her. Din krop lyder til, at være godt på vej til at udvikle sig. Du lyder som en super fornuftig pige og det er også smart at forebygge med at købe bind. Det er bedst først at bruge bind, når der kommer mens. Der skal helst kunne komme lidt luft til skridtet, så det f.eks. ikke begynder at klø. Men når du indimellem har meget udflåd, kan det være en mulighed, at bruge trusseindlæg. De er lidt tyndere og kroppen kan ånde igennem dem. Menstruationssmerter kan også være meget forskellige. Det er en slags sammentrækninger i underlivet, som også nogle gange kan mærkes i lænden. Måske du kan tale med din mor om det også?

Nu ved jeg ikke, hvor du har fundet ting på nettet henne. Men på www.sexlinien.dk skriver de mange gode ting, om netop de emner, som du gerne vil vide mere om.

Mange hilsner fra Børnetelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat