Brev

hjælp har smerter når det er den tid

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14-årig pige

Hvor er det godt, du skriver her, for du skal da ikke gå og have så ondt. 

Jeg kan forstå på dig, at du har så ondt ved menstruationstid, at det forstyrrer dig i skoletiden. Det er ikke rart at føle sig udstillet i klassens sofa. Det kan jo ikke undgås, at de andre bemærker, at du har det skidt. Men jeg kan forestille mig, at du bare gerne være i fred. 

Du får her et par gode råd:

Det kan føles rart at få noget varmt på maven. Det kan være en varmepude, varmetæppe eller et dejligt varmt bad. Det virker afspændende og lindrende på de muskelsammentrækninger, som kommer fra livmoderen under menstruation. Det er dem, der gør ondt.
For nogle kan det fasktisk være lindrende at bevæge sig, og dyrke sport/motion.
Generelt kan en sund og regelmæssig levevis være forebyggende. Også passende søvn og hvile er godt mod menstruationssmerter. Prøv at undgå stres, hvis det er muligt.
Måske kan 1-2 panodiler tage smerterne.

Hvis disse råd ikke hjælper, synes jeg, du skal snakke med din læge. Måske skal du have noget andet smertestillende. P-piller kan også være en mulighed. Også selvom du ikke er seksuelt aktiv. For nogle kan det virkelig afhjælpe voldsomme menstruationssmerter.

Det kan også være, at din mor kan give dig nogle gode råd. Hun har sikkert mange års erfaring nu med menstruation. Hun kender dig rigtigt godt, og måske har hun haft det lige som dig.

Sundhedsplejersken på skolen kan også bruges til at snakke med om alt muligt. Hende synes jeg bestemt, du skal snakke med. Du kan jo også foreslå hende, at alle pigerne fra din klasse kommer op og snakker med hende om menstruation på én gang. Så slipper du også for at skulle forklare dem om, hvordan det er. Du har ellers svaret dem rigtig godt, når du har sagt, at det er forskelligt fra person til person. For du ved jo kun, hvordan det er for dig at have det.

Jeg håber, at du kan bruge mine råd, så du kan få mere livskvalitet ind i disse perioder. 

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat