Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har jeg depression?

Hej bb.

Jeg har haft det rigtigt svært her for tiden og er rigtig ked ad det.

Der er ikke rigtig nogen grund til det og hved ikke hvorfor.

Jeg har det rigtig svært med mig selv og alle omkring mig.

Jeg har svært ved at gøre helt normale ting som at gå i skole og være sammen med mine venner.

Ting som jeg normalt kunne lide som fx. At skøjte og være sammen med mine venner efter skole.

Jeg er bange for at jeg har depression og ved ikke hvad jeg skal gøre:(

Pige, 10 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 10 år, 

Det er svært for mig at sige, om det er depression. Men, jeg tror ikke, at det er en depression, men mere at du måske er på vej ind i puberten.  Eller når man er mellem 9-12, kan man kalde det  præ - pubertet - altså de første forandringer fra barn til ung. Pubertet kan godt komme med mange forandringer, som kan påvirke humøret og andre ting. Det kan godt være forbundet med at føle sig lidt ked af det til tider, uden at man selv helt ved hvorfor, som du også selv mærker.

Måske kan det hjælpe dig at se en video om pubertet: http://www.sexlinien.dk/emneside-kroppen/pubertet/hvad-er-pubertet.aspx og læse mere her: http://privatsnak.dk/10-12/hvad-spoerger-andre-om/hvad-sker-der-naar-piger-kommer-i-puberteten/

Hvis det er det, der er grunden til at du har det svært, skal du huske, at det kun er en periode. Men også vigtigt, at du snakker med nogen om, hvordan du har det.  

Har du fortalt til nogen, hvor svært du har det med dig selv og alle omkring dig? Jeg tænker, at det måske kunne være rart at tale med en voksen om det? Måske en du rigtig godt kan lide og som kan støtte dig lidt? Hvis du ikke har lyst til at tale med dine forældre om det, kan det nogle gange være nemmere at fortælle det til en moster eller anden voksen, du kender og stoler på? Men det vil være rigtig godt, at du snakker med nogen eller skriver en besked om det. fx til din mor, så hun ved, at du har brug for at få lidt hjælp fra hende. 

Når du siger, at du har svært ved at gøre helt normale ting med dine venner, er det så vennerne du har det svært med eller de ting I laver? Hvis det er vennerne, kan det være du måske har brug for lidt plads fra dem? Måske har du mest af alt bare lyst til kun at se en ven ad gangen, så I kan tage den mere med ro? På den måde kan du også bedre bestemme, hvad du har lyst til at lave, når I er sammen. Du skal ikke være bange for at sige fra og gøre det, som du har brug for og som gør dig i godt humør. Det kan også være godt at snakke med veninderne om det, de mærker måske også noget af det samme og er også på vej ind i puberteten? Det kunne jeg god forestille mig - hvad tænker du om det?

Kunne du måske have lyst til at skrive til vores SMS en dag? Der vil vi kunne tale videre om, hvad du kan gøre for at få det bedre. Det vil være anonymt og foregå helt i dit tempo. Du er også meget velkommen til at ringe til os på 116 111. Jeg håber du kunne have lyst til at prøve en af tingene, hvis du bliver ved med at have det lidt svært.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat