Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har aldrig haft ømme bryster?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det er helt ok ikke at have ømme bryster. De fleste får ømme bryster når de vokser, men det er ikke alle. Vi har også alle sammen forskellige smertetærskler - det som dine veninder oplever som ømhed, synes du måske slet ikke gør ondt. Nogen kan også være mere påvirket og ømme omkring menstruation, men det betyder ikke at alle har det sådan. Mon det kan være sådan for dig? 

For at svare på dit andre spørgmål, er det rigtigt nok at brystet vokser indtil man er 20 år. Dog siger man at gennemsnittet er færdige med sin pubertet når de er 18 år.

Så du behøver ikke være bekymret, man behøver ikke have ømme bryster. Hvis du er bekymret, er det en god idé at få en snak med lægen eller sundhedsplejersken.

Hvis du føler, at du har flere spørgsmål omkring kroppen og puberteten, kan du også gå ind på www.privatsnak.dk Det er sex og samfunds rådgivning for unge mellem 10-12 og 13-15 år, hvor man kan få lov at chatte eller ringe til rådgivere, der også ved rigtigt meget om det. Du må selvfølgelig ringe eller skrive til os på 116111.

Kærlige hilsner

BørneTelefonen 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat