Brev

HÆVET KØNSLÆBE

Hej BørneTelefonen

Jeg er en pige på 13 år

Her forleden vågnede jeg op, og havde rigtig ondt i min ene kønslæbe. Den var dobbelt så stor, end den pleger og så var den helt rød. Den har været øm siden jeg fik den.

Jeg har sovet uden underbukser inat, men den er ikke væk.

Hvad kan det være og hvordan går det væk?!

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det kan være svært at sige helt præcist, hvorfor den ene kønslæbe er hævet og øm. Men det du beskriver med at være øm og helt rød kan være tegn på betændelse. Det kan være en kirtel, der er hævet på grund af betændelse. Måske er det noget andet? 

Jeg vil råde dig til at ringe til lægen. Hvis der er lukket hos din læge så kontakt lægevagten og fortæl, hvor du har ondt, hvor længe og lægen vil selv spørge mere ind og vurdere, hvad der er bedst at gøre. Nummeret til din læge står på det gule sundhedskort, hvis der er lukket så er der ofte en telefonsvarer, som fortæller nummeret til lægevagten. 

Det vil nok være en god idé at din mor, far eller måske en anden voksen lige hjælper dig med at komme til lægen. Du må ikke gå med det, uden at snakke med en læge.

Mange tanker fra

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat