Brev

Genert omkring kroppen.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år
Når jeg læser dit brev, bliver jeg glad for, at du har valgt at skrive her til BørneBrevkassen. Det lyder som om, det er rigtig svært for dig i din hverdag. Jeg vil gerne prøve at hjælpe dig...
Egentlig tænker jeg, at det er naturligt at være blufærdig, når man er 15 år, men omvendt bliver jeg bekymret, når du fortæller, at det gør dig så ked af det, og at det får lov at fylde så meget. 
Jeg tænker på, hvordan du mon fik bygget din selvtillid op i tiden, før du mødte din ekskæreste...? Jeg synes nemlig, det lyder som om, du er en pige, der (i perioder) tør tro på sig selv og acceptere, at vi mennesker ser forskellige ud... Er det mon rigtigt? Kan du mon prøve at finde tilbage til de tanker, du gjorde dig, da du mærkede din selvtillid vokse...? 
Det må have været rigtig ubehageligt for dig at have en kæreste, som ikke ville respektere dine grænser... Og jeg kan forstå på dig, at det har været svært for dig at forklare ham, hvordan du har det (og svært for ham at forstå...). Det lyder som om, du har fået sagt ordentligt fra, og det synes jeg faktisk er ret sejt. Det er en vigtig evne at kunne mærke, hvor ens grænser går. 
Når det så er sagt, så tænker jeg, at du ville have gavn af at få hjælp til at lære at håndtere, at du har så svært ved omklædning og berøring... Der findes mennesker, der har svært ved lette berøringer, og det ved jeg, man kan få hjælp til at håndtere. Måske kunne det være en idé for dig at snakke med din sundhedsplejerske på skolen? På nogle skoler har sundhedsplejersken en fast plads, og på andre kommer hun forbi en gang om ugen. Hvad tænker du om at snakke med sundhedsplejersken? Du har også mulighed for at gå til din læge... Nogle kan finde en tryghed i at snakke med én, som de ikke kender (så godt?). Derudover kan det måske være rart for dig at snakke med din idrætslærer om, om det er muligt for dig at skifte tøj lidt før, og måske kan du få lov at gå i bad lidt tidligere end de andre (i en periode). Det er blot et forslag - måske har du selv (og din idrætslærer) en anden idé...?
Nu ved jeg ikke, hvad det er for oplevelser, du har haft, som betyder, at du nu har svært ved at stole på andre... Men jeg kan bare ikke lade være med at spørge lidt til, om du alligevel kan finde mod til at snakke med en god veninde om det - det kan jo være, at du har en veninde, der kender dig rigtig godt, som er til at stole på... Måske er det en pige, der slet ikke går på din skole... Det kan også være en jævnaldrende kusine eller nabo. Kan du mon komme i tanke om én? 
Du skriver, at du godt kan snakke med din mor... Kan du forestille dig, hvad hun vil sige til dig, hvis du fortæller hende, at det gør dig så ked af det at klæde om til idræt? Ville hun være kærlig og fortstående...? Måske kan du vise hende (noget af?) det brev, du har sendt hertil (og måske også mit svar). Det kan sommetider være rart at have noget at snakke ud fra.
Jeg håber, du kan finde frem til en voksen... Én som du tør lade vide, hvordan du har det... Måske ville du have gavn af at snakke lidt med en af BørneTelefonens rådgivere (tlf. 116 111)? Og hvis du synes, det er nemmere at skrive om det, kan det måske være rart for dig at logge på UngeChatten... Jeg håber også, du finder ud af, hvad der vil virke bedst for dig.
Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat