Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

For meget hår

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære  dreng

Tak for dit brev, hvor du meget fint forklarer om alt det, der sker med dig. Allerførst vil jeg sige: Du er ét hundrede procent normal. Drenges pubertet begynder for flertallet i 11-14-års-alderen, med lige præcis alle de tegn, du beskriver.

Det er ikke let at være den første (eller den sidste) i sin klasse, der kommer i puberteten. Men det er kroppen, der bestemmer tempoet. Og jeg vil tillade mig at sige, at jeg tror, det er håbløst at prøve at skjule det. Dine venner har jo også opdaget det. Jeg vil gætte på, at de er hamrende ligeglade – de registrerer det bare, og så tænker de ikke mere over det.

Ang. dit svedproblem: Sved i sig selv er ikke et problem. At man har våde pletter under armene er IKKE forkert eller ucharmerende. Hvis du tager et bad og vasker dig med mild sæbe under armene hver morgen, og lige bagefter bruger antiperspirant, så lugter du ikke forfærdeligt. Du kan prøve at spørge på apoteket eller din sundhedsplejerske, hvilken deodorant, man kan bruge, hvis man sveder meget. Og husk så at drikke en masse vand, når du sveder. 

Lad være med at pakke dig ind i for meget tøj – så sveder du jo bare endnu mere, og svedlugten sidder i tøjet. Gå i bomulds-T-shirts, som ikke sidder superstramt - de lugter ikke, som f.eks. fodbold-T-shirts i nylon tit kan gøre. Tag eventuelt en ekstra T-shirt med i skole og skift efter frikvarteret. Hvor er det i øvrigt fedt, at du er god til at spille fodbold. En stor fordel ved puberteten er jo også, at man får flere og stærkere muskler :-D

Sidst men ikke mindst: Om meget kort tid vil ALLE drengene i din klasse opleve det samme med sved og hår, som du går igennem nu.

De kærligste hilsner fra BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat