Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Første gang – blod, syg, hjælp!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Hvor er det ærgeligt, at det er de tanker, der skal fylde efter din første gang. Jeg tror, der er mange andre piger, der kan nikke genkendende til dine bekymringer – også selvom jeg slet ikke tror, du har grund til at være bekymret. 

Et kondom er en meget sikker måde at beskytte sig mod seksuelt overførte sygdomme – og så selvfølgelig mod graviditet. Så selvom man aldrig kan være 100 procent sikker, så er det meget tæt på, når man bruger kondom.  

At du bliver syg, er bare helt tilfældigt. Kroppen er en mærkelig ”størrelse”, og tit bliver man syg, når man slapper af. Så hvis du har været lidt spændt i dagene op til, du skulle have sex, så kan det altså være kroppens måde at reagere på. Og selvom du ikke plejer at være syg, så er det jo helt normalt, at man indimellem bliver det. Husk det! 

Når jeg læser dit brev, så lyder det til, at du har haft/har det, der hedder ”plet blødninger” – det er ofte helt ufarligt. Man kan fx pletbløde, hvis man er meget nervøs, fx hvis man tænker meget over, om man mon er gravid. Derudover er det ikke unormalt, at man, når man er ung, også kan have lidt uregelmæssig menstruation. Hvis det fortsætter, og du er nervøs, så skal du lytte til din krop og selvfølgelig kontakte din læge.  

Jeg vil derfor afslutte mit svar, som jeg startede det: Jeg tror ikke, du skal bekymre dig. Prøv at se, om du kan tænke på noget andet, så din krop (og alle de hormoner, som arbejder i din krop) kan få lidt "fred". Og husk så, at du altid kan overveje at tage et smut forbi din læge - det kan indimellem være det, der hjælper allerbedst på de trælse bekymringer. 

Kærlig hilsen
BørneTelefonen 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat