Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er pletblødning farligt?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Det er virkelig godt at være så opmærksom på sin krop, som du er - og reagere når der er noget, der ændrer sig. På den måde risikerer man ikke at overse noget. Heldigvis er det i langt de fleste tilfælde normalt, det man oplever.

Du beskriver rigtig fint, at du har haft menstruation siden 2014, at den i en periode har været regelmæssig, men nu er lidt uregelmæssig, hvor du her sidste gang kun har oplevet en pletblødning. Når man ikke har været i seng med nogen, så er pletblødninger ganske ufarlige. Det er faktisk helt normalt, at man kan have uregelmæssigheder (hermed mener jeg også pletbødninger) i sin cyklus i det første 2-4 år efter første menstruation. Det skyldes, at kroppen nemt påvirkes af hormonelle ændringer. F.eks. kan man i perioder, hvor man har meget at se til, eller hvis der sker andre ændringer i ens liv (ex. at man er meget ked af det, at man er begyndt at dyrke en del motion mm), opleve at det påvirker ens normale cyklus. Det, du oplever, lyder altså ikke farligt.

Det, du vil skulle reagere på i fremtiden, er hvis du har andre gener fra dit underliv (ex. udflåd som ændrer sig i lugt og udseende, hvis du har smerter i underlivet, der er anderledes end menstruationssmerter, hvis du begynder at have meget kraftige menstruationer). Efter du har været i seng med en for første gang, skal du selvfølgelig være opmærksom på, at du kan blive gravid (der kan man også opleve en pletblødning) eller blive smittet med en kønssygdom. Kønssygdomme giver som oftest ikke pletblødning, men er hyppigere forbundet med smerter og ændret udflåd. Desuden hvis der kommer en pletblødning i forbindelse med samleje. Hvis du i fremtiden oplever disse ændringer, skal du bestille tid hos din læge, så du kan blive undersøgt.

Jeg håber, du fik svar på det, du håbede. Du er altid velkommen til at kontakte os igen, hvis du skulle have brug for det.

Kærlig Hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat