Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er jeg bagud?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Du er slet ikke bagud. Det er helt normalt ikke at have fået menstruation, når man er 12 år. 

De fleste piger får deres menstruation, når de er omkring 13 år. Men nogle får det allerede, når de er 10 år. Andre først når de er over 15 år. 

Det er også meget forskelligt, hvor tidligt ens bryster begynder at vokse. Og hvor hurtigt det går. Nogle får bryster tidligt – andre sent. Nogle får store bryster – andre små. 

Jeg har talt med mange piger, som kunne tænke sig, at det gik meget hurtigere med deres krops udvikling. Men jeg har talt med lige så mange piger, der godt kunne tænke sig, at det gik langsommere. Som altså var kede af at være udviklet som en af de første i klassen.

Du skriver, at du er nervøs over, om du bliver den sidste i klassen, der får menstruation. Måske er det blevet sådan i din klasse, at det er lidt sejt, at have fået menstruation? Og måske kommer I derfor til at tale om det, der sker med jeres kroppe på en måde, hvor I glemmer, at I alle udvikler sig i forskelligt tempo? Og at det er helt ok.

Derfor kunne det måske være en ide at foreslå jeres lærer, at sundhedsplejersken kom forbi og talte med jer om pubertet. Så vil hun kunne forklare jer, at I alle er helt normale. Og at man godt kan være udviklet og moden, selvom det ikke lige kan ses på kroppen.

Mange hilsener
BørneTelefonen

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat