Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er det okay, eller?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14 årige pige

Mange tak for dit brev og dine spørgsmål, som jeg synes er meget relevante. For vægt kan godt komme til at fylde meget hos alle mennesker, også selvom andre synes, at man ser tynd ud som med dine klassekammerater.

De ser slanke ud, men taler alligevel om deres vægt. Det kan godt være super ærgerligt, for der er mange andre ting, man også kan snakke om. Fx venner, lektier, film man har set eller sport, bare for at nævne nogle andre ting.

Du har tabt 2 kg henover en måned, fordi du spiser mere sundt og bevæger dig mere. Umiddelbart lyder det jo meget almindeligt at tabe sig, når man gør noget andet end man plejer. Vi udtaler os ikke rigtig om vægt på BørneTelefonen, altså om man vejer for meget eller for lidt. Det er en vurdering vi ikke kan komme med.

Det er nemlig rigtig svært at vurdere børn og unges vægt for andre end fx en sundhedsplejerske. Der er så mange forhold der spiller ind. Fx muskelmasse, kropsbygning, er man i pubertet eller ikke, højde og andre ting. Derfor undlader man at lave BMI for børn, da det jo ret nemt kan give et misvisende resultat.

Ud fra det du beskriver, tror jeg heller ikke, at du har en spiseforstyrrelse. Og det lyder dejlig at du nyder mad og husker alle dine måltider. For når man vokser og udvikler sig, har man brug for meget energi, og den får man bedst fra mad. Hjernen har også brug for godt brændstof, når man skal lære en masse i skolen.

Ville du mon kunne tale med dine forældre om, at de andre i skolen er meget optagede af vægt. Og at det påvirker dig?

Jeg tænker at du, selvom det kan virke svært, måske kan tale med dine forældre om, at du gerne vil spise lidt sundere. Fortælle dem, at der bliver talt meget om vægt på din skole, og du selv er begyndt at ville leve og spise sundere.

Jeg kan sagtens forstå, det kan virke svært at snakke med dem. I har jo en måde at være sammen på, også omkring mad, hvor du nu gerne vil gøre det lidt anderledes. Jeg tror mange kan genkende en lille frygt for forældrenes reaktion, når man på en måde “bryder” lidt med det man plejer at gøre. Det kan godt sætte nogle bekymringer i gang hos en. Jeg tænker, at det er sådan, du har det?

Hvis du slet ikke kan tale med dine forældre om det, er der så nogen andre, du kan tale med? Måske en anden i din familie, en lærer eller en venindes mor?

Du kan også spørge sundhedsplejersken på din skole omkring din vægt og sundhed. Hun eller han vil kunne vejlede dig på en rigtig god måde.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat