Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er de normale

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 snart 12 år

Jeg kan godt forstå, at du er blevet i tvivl om, hvad der egentlig er normalt at gøre og tænke på i din alder. For det lyder som om, at I er lidt forskellige i din klasse. I hvert fald på de punkter, du beskriver.

Når man er 11-12 år, er man lige ved at være i puberteten. Nogle er måske allerede i puberteten. Mens der går lidt tid for andre. 

Når man kommer i puberteten, begynder mange at tænke på nogle nye ting, f.eks. kærester og udseende. Det er meget forskelligt, hvornår man begynder at interessere sig for den slags. Men det er helt normalt at interessere for det dér med kærester og udseende, når man er 11-12 år. Og det er også helt normalt ikke at gøre det. Det er slet ikke underligt, at du ikke har lyst til at tænke på at skulle træne, gå med make up og kærester.

Måske ville det være godt for hele din klasse, hvis en af jeres lærere eller sundhedsplejersken snakkede med jer om pubertet? Det kan være rart at høre, hvad det egentlig er, der sker – både med kroppen og med tankerne. Måske forstår man også bedre hinanden, når man ved lidt om, hvad det dér ”pubertet” egentlig handler om. 

Det er sådan, at kroppen i puberteten ændrer sig rigtig meget. Derfor er det nok også godt, at en voksen taler med jer, om det der med ”at træne røv”. For man kan ikke træne sig til et bestemt udseende. Man må leve med mange af de forandringer, der sker. Og hvis man forstår, at kroppe er meget forskellige, er det nemmere ikke at prøve at komme til at se ud på en bestemt måde. 

Det kan også være, at du har lyst til at tale med dine forældre om det? Måske kan de hjælpe dig med at tale med din lærer. 

Det er stærkt, at du står ved, at du ikke interesserer dig for de ting endnu! Når der er mange, der har det på en bestemt måde, kan det godt være svært at sige, at man har det anderledes. Men det tør du – og det er altså sejt! 

De bedste hilsner
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat