Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

“Du er alt for tyk”… Sandt eller falsk

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Din beskrivelse af, hvordan den ”moderne verden” presser os til usunde kropsidealer, er meget præcis. Og utrolig flot set af en pige på 13 år. Det viser, at du forholder dig kritisk til den verden, du er en del af. Og det er vigtigt at kunne. Desværre er det ikke alle, der kan det– og hvis man ikke er opmærksom, kan man risikere at blive en del af en usund kultur. Det lyder til, at det er sket for mange af dine veninder.

Når du derfor skriver: Skulle jeg virkelig tabe mig, og droppe de ting jeg elsker så jeg kan passe ind? Det føles ikke rigtigt - så håber jeg virkelig, at du vil holde fast i det. For nej. Det er ikke sundt hverken psykisk eller fysisk at være så opmærksom på sin vægt og sit udseende. 

Sundhed kan ikke kun måles ud fra vægt og udseende. De fleste vil opdage, at de i din alder begynder at få flere former, bl.a. mere fedt på maven. Det er helt naturligt og et sundhedstegn. Det er kroppens måde at ændre sig fra "pige" til "kvinde". 

Sundhed er altså både, hvordan man har det fysisk og psykisk. Udover at spise sundt og varieret, at få motion osv. er det lige så vigtigt at være glad. Hvis man hele tiden fokuserer på, at man skal se ud på en særlig måde, vil man stille og roligt få ødelagt sit selvværd. Eller som du skriver: hade sig selv. Derfor er det godt, du stopper op netop nu og forholder dig så kritisk til de budskaber, du får.

Jeg kan godt forstå, du bliver ked af, hvad dine klassekammerater siger om din krop - for det passer ikke! Heldigvis fornemmer jeg, at du godt selv ved det, når du sådan får lyst til at skrige til dem, at du ikke er tyk!

Så nej, det er ikke dig, der skal gøre noget. Det skal de voksne omkring jer piger til gængæld for at ændre det meget usunde fokus på vægt og udseende, der er i din klasse. 

Derfor vil jeg anbefale dig, at du tager en snak med først og fremmest dine forældre og dine lærere. Fortæl dem om de kommentarer, du får. Og om det store fokus på vægt, der er blandt jer piger. Vis dem fx dit meget fine brev hertil og måske også mit svar. Så de kan se, at det er noget, der virkelig påvirker dig og også dine veninder. 

Det kunne være rigtig fint, hvis de voksne kunne tale sammen om, hvordan de kunne hjælpe jer. Du kunne fx spørge dine forældre, om de kunne tage emnet op på et forældremøde?

Spørg også din klasselærer, om I kan bruge klassetid på at arbejde med kropsidealer. Der findes mange gode øvelser, man kan lave, så man stille og roligt bliver klar over, at man ikke behøver at være "usund", før man er smuk nok. Mon det kunne være en ide? 

Jeg håber, du får hjælp fra de voksne. Og at du selv fortsætter med at være så stærk og stå imod dine veninders pres. Overvej at fortælle dem, at du synes, at krop og vægt fylder alt for meget i jeres venskaber. Og at det for dig er vigtigere at være sund og glad end at se ud på en bestemt måde. På den måde kunne du faktisk være med til, at dine veninder kom fri af det store pres, jeg er sikker på de også føler. 

De varmeste hilsner
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat