Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

:c

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Det lyder til, at der er mange andre der mener en masse om, hvordan du skal se ud eller ikke se ud. Det er ikke ok, at de taler til dig på den måde.

Desværre er der rigtig mange, som har det ligesom dig. Måske er det noget, som I skal tage op i klassen - det kan være et møde med klasselæreren og pigerne, hvis det kun er mellem pigerne, det foregår. I kan få en snak om, hvad det betyder for den, der bliver kritiseret. Hvordan man kan støtte og hjælpe hinanden i stedet, altså hvordan man kan være en god ven. Det kan også være en snak om kroppens udvikling, sundhed og pubertet. Hvad tænker du mon om det?

Det med at man gerne vil se ud på en bestemt måde, fylder nemlig rigtig meget hos mange. 

Vi ser vores idoler i musikvideoer, filmstjerner, bloggere og alle youtuberne. Og de ser alle sammen så "perfekte ud", at vi tror, at hvis vi ser ud ligesom dem, så kan alle andre også lide mig. Vi skal bare lige huske, at disse stjerner er sminket og stylet til netop dette øjeblik, hvor de bliver filmet. Så snart de ikke er foran kameraet, så ligner de alle os andre.

Og du skal selvfølgelig ikke gå rundt og have det dårligt med, hvordan du ser ud. Og gemme dig bag foundation, hvis det ikke noget du selv har lyst til at bruge. Tænker du ikke, det er vigtigere, at have venner som kan lide dig for den du er, og ikke hvordan du ser ud?

Du kunne også snakke med din mor. Det kan være, at hun har prøvet at havde det på samme måde som dig, dengang hun var teenager. Måske hun har nogle gode råd til, hvad der hjalp hende. I kunne måske holde en pige-aften hjemme hos dig. Så kan I være sammen, spille spil og bare hygge, uden det behøver at handle om foundation og udseendet. På denne måde kan de andre piger jo se, at det er ok at være ligesom man er. Kunne det være en ide?

Det er også vigtigt at huske, at det er nu puberteten spiller ind. Det gør, at kroppen begynder at ændre sig. Man får lige pludselig bryster og kønshår. Kroppen bliver mere kvindelig. Men puberteten påvirker også hjernen, så man kan føle sig mere ked af det. Man kan lige pludselig bare være ked af det, helt uden at vide hvorfor. Og alt dette er helt naturligt.

Du lyder som en rigtig stærk pige. Du kan sætte ord på, hvordan du har det. Og det du mærker er så rigtigt. Det er jo din måde at sige stop. Og det er super flot, at du vil gøre noget ved det.

Husk, du har ret til at være dig. Og du er dejlig og ser ud ligesom du skal.  Du er den bedste til at være dig. Der findes ingen bedre.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat