Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Brystvorter

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Jeg kan godt forstå, at du er træt af at føle, at du er nødt til at skjule dine bryster. Jeg kan også godt se, at det er forstyrrende, når du skal være sammen med en fyr, hvis du tænker så meget på det, at du ikke kan lade ham komme helt tæt på.

Brystvorters udseende, form og størrelse er forskellig fra person til person. På de fleste kroppe vender brystvorterne udad, men hos nogle mennesker kan brystvorterne godt vende indad, og det er helt normalt som ung.

Brystvorter kan ændre form og størrelse med med alderen, fx under og efter puberteten, under graviditet og efter amning, så både dine bryster og dine brystvorter kan nå at skifte udseende mange gange endnu.

Lige nu er dine indadvendte brystvorter altså helt normale, og du er én blandt mange andre piger, og det tænker jeg er vigtigt, at du holder fast i, så du ikke føler dig unormal.

Piger og kvinder med inadvendte brystvorter oplever ofte, at brystvorterne bliver mere hårde, stive og udadvendte, når de fryser, eller når de selv eller en kæreste masserer eller niver lidt i dem. Ofte sker der den samme reaktion, når man bliver seksuelt opstemt og brysterne bliver berørt under sex. Derfor er mit råd til dig næste gang du har noget med en fyr, at du lader ham røre ved din krop og også dine bryster både, inden og under I har sex - og husker på, at dine er ligeså normale som andres. Du kan evevntuelt starte med at øve lidt selv.

Hvis problemet fortsætter for dig, kan du prøve at tale med din læge om det. Lægen kan hjælpe dig med vise dig, hvordan du kan massere dig til lidt mindre indadvendte brystvorter.

Men husk, at det er normalt, bryster ser forskellige ud, og dine bryster er ikke færdigudviklede endnu. Husk også at mange fyre tænder på pigers bryster, men at størrelse, form og brystvorter ikke er det vigtige.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat