Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bryster

Hej

mine bryste gør virkelig ondt men de er stadig små

og alle pigerne har bryster i min klasse eller næsten alle
en har ik for hun er 12 og ja lige meget

de gør ondt
de klør

hvad skal jeg gøre. Jeg kan ikke snakke med min mor

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Ens bryster kan godt blive ømme i puberteten, som du er i, det er helt normalt, men kan være rigtig ubehageligt. Som du selv skriver, så er du og pigerne i din klasse i en alder, hvor der sker en masse. Nogle udvikler bryster tidligt og andre lidt senere. Brysterne vokser gennem hele puberteten, og dine skal nok udvikle sig, når lige præcis din krop er klar til det. 

Måske du kan overveje at gå med en top under blusen, som måske kan hjælpe lidt på ømheden og ellers kan jeg foreslå du tager en snak med sundhedsplejersken på din skole, som vil kunne give nogle råd og fortælle lidt mere om pubertet og fx udviklingen af bryster. 

Du fortæller også at flere af pigerne i klassen er begyndt at få bryster. Måske hvis du er lidt tættere på en af dem, du kunne spørge, hvordan hun havde det inden de begyndte at vokse og få nogle råd af hende. Du er bestemt ikke den eneste, der oplever ømhed og det kan være rart at dele alle de tanker og følelser der melder sig i puberteten med en god veninde.

Mange hilsner BørneTelefonen.

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat