Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bekymret for min udvikling

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år,

Jeg kan høre, at det fylder rigtig meget hos dig, at du synes, du har små bryster, og jeg kan godt forstå, det bekymrer dig. 

Det skal siges, at det er meget forskelligt, hvor hurtigt kroppen udvikler sig, og der er også stor forskel på, hvordan kroppen er bygget op og bliver som voksen. Man udvikler sig forskelligt, da nogle er kraftigt bygget, andre spinkle, nogle får store bryster og andre små. Kroppens udvikling er ikke noget, vi selv kan styre. Det kan være en idé at se på din mor og dine bedstmødre, hvordan har deres bryst udviklet sig. Det kan give en idé om, hvordan dine bryster kunne udvikle sig.

Derudover vil foreslå, at du taler med din mor omkring dine tanker og bekymringer. Jeg ved godt, at det for mange kan være svært, at tale med sine forældree ting, men kroppens udvikling, såsom bryststørrelse og menstruation, kan være arveligt. Så du kan høre din mor om, hvordan hendes bryster og menstruation var, da hun var på din alder. Du kan eventuelt vise hende dette brev, hvis det gør det nemmere at tale om det.  

I forhold til dit spørgsmål omkring hormonforstyrelse, er det svært for mig at svare på. Dog kan jeg fortælle dig, at hos nogle piger kan der gå meget lang tid, før menstruationen er helt regelmæssig, og hos nogle bliver den det aldrig. 

Alligevel synes jeg ,at det er en rigtig god idé, at du bestiller en tid hos din læge og fortæller de ting, du har skrevet her i brevet. Lægen kan vurdere og undersøge om, der skal undersøges mere omkring hormonerne i kroppen. Det tænker jeg vil hjælpe dig, så du ikke skal gå og være så bekymret for, om der er noget galt. Det er altid godt at besøge sin læge, hvis der er noget, man går og er meget bekymret om, da det kan lette ens bekymringer rigtig meget.

Du kan jo spørge din mor, om hun vil tage med dig, når I har fået talt om de andre ting.

Du skriver, at du bliver nødt til at have en ubehagelig BH på, det lyder heller ikke rart. Jeg synes du skal prøve at gå ned i en undertøjsbutik og få rådgivning om den helt rigtige BH til dig.

De er gode til at hjælpe og rådgive omkring BH’er, der sidder godt og giver fylde, hvis det er det, man har brug for.

Jeg håber, at dette brev kan hjælpe dig på vej og ønsker dig alt det bedste.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat