Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Barnelige veninder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det er meget forskelligt, hvornår kroppen begynder at udvikle sig og man forandre sig på mange måder. Det ved du sikkert godt, fordi du selv er mere udviklet end dine veninder er, lige nu. Men dine veninder udvikler sig også, på et tidspunkt og så kan det være, at du igen føler at I er mere på lige fod med hinanden.

Der sker rigtig meget i puberteten, når man er mellem 12 og 15 år. Det er meget forskelligt hvor hurtigt man udvikler sig, og så er det jo også meget forskelligt hvad man har lyst til. Jeg tænker, at ligesom du skal have lov til at være den du er, skal de andre også have lov til at være dem de er, og gøre de ting som de har lyst til, så længe det selvfølgelig ikke går ud over nogen.

Du skriver i dit brev, at I er bedste veninder og at I ikke så tit er uvenner, derfor tænker jeg at du godt kan fortælle dine veninder, hvordan du har det - på den pæn måde. Det behøver jo ikke at være negativt på nogen måder. Jeg tænker nemlig at det vil være rigtig godt for jer, at I kan tale sammen om jeres udvikling. Du skriver også at du har fået din menstruation, men at du ikke har fortalt det til dine veninder. 

Jeg ved, at mange piger synes at det er svært at tale med andre om deres menstruation. Det kan godt føles privat og lidt pinligt at tale med andre om. Men husk, at det er noget som dine veninder på et tidspunkt selv kommer til at opleve. Mon ikke de også går rundt og har tanker omkring hvordan de skal gribe tingene an, når de får deres menstruation. Måske er der endda en af dem, som også har fået deres menstruation, men de har det måske som dig – og har holdt det for sig selv?

Jeg håber at du får en god snak med dine veninder. 

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat