Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

bange for menstration

hej bb.

jeg er pige på 12 år.

jeg har ikke fået min mens endnu.

men jeg er bang for at få det pga. at min ven d…. hun har mens og hun havde det til idræt i omklænings rummet

efter hun havde vært i bad drubbe det med blod fra hendes mens. også vist alle pigerne fra vores klasse det.

en pige på navn j…. kunne ikke holde på hemmelig heden og fortællet det til alle i 6. årgang. d….. blev moppet en hel uge for det og ikke nok med det fortællt os til drengen og jeg er virkelig bange nu for at få det og at det samme sker for mig.

HJÆLP mig bb.

tak hilsen den bange pige

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år,

Tak for dit brev! Jeg kan godt forstå, at den oplevelse har gjort dig bekymret for, hvordan det vil være i skolen, når du får menstruation. Det er helt naturligt at have menstruation, og det er slet ikke noget, man burde skamme sig over eller være nervøs for, så jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig.

Det er lidt forskelligt, hvornår piger får menstruation første gang. Nogle får det, før de er 12 år, og andre får det først senere. Men uanset, hvor gammel man er, når man får menstruation, er det en helt naturlig del af kroppens udvikling – og menstruationen er også et tegn på, at ens krop fungerer, som den skal.

Det kan være svært at vænne sig til de forandringer, der sker med kroppen i puberteten, og det kan være rigtig svært at forstå, hvad der sker – især, hvis man ikke har snakket med nogen om det. Når de andre har mobbet D, fordi hun har fået menstruation, kan det måske være fordi, de faktisk ikke rigtig ved så meget om menstruation. Måske ved de ikke, at det faktisk er helt almindeligt, at D har fået menstruation – og at det kun er et sundhedstegn?

Når der er noget, men ikke helt forstår, kan det være svært at finde ud af, hvordan man skal reagere på det eller hvad man skal synes om det. Derfor er det vigtigt, at klassen får talt om sådan noget som kroppens udvikling – for eksempel ville det være en god idé, hvis en lærer fortæller jer om menstruation, så alle ved, hvad det er. På nogle skoler hedder det ”seksualundervisning”, når en lærer fortæller om kroppens udvikling, forelskelse, venskaber, sex og meget mere.

Hvis du snakker godt med din mor, kunne du måske også prøve at fortælle hende om det, der er sket i skolen og fortælle, at det har gjort det dig lidt nervøs for at få menstruation. Din mor kan være med til at støtte dig, og hun kan måske fortælle dig om, hvornår hun fik menstruation – og hvordan det var for hende. Din mor kan også hjælpe dig med at snakke med din lærer, og hun kan være med til at foreslå, at en lærer taler med jer om kroppens udvikling.

Hvis du har lyst til at læse lidt mere om menstruation, kan du gøre det lige her: www.privatsnak.dk. Det er et link til Sex & Samfunds hjemmeside, og man kan læse om mange forskellige ting på deres side – og ringe eller skrive og stille spørgsmål omkring kroppens udvikling.

De bedste hilsner
BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat