Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Dårligt selvværd og sur på mig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det dejligt at høre, at du har skrevet til chatten, og at dig og rådgiveren er kommet frem til nogle mål. Jeg synes, det lyder til at være nogle rigtig gode mål.

Jeg tror, der er rigtig mange – både piger og drenge – på din alder, som har en oplevelse af, at de ikke føler sig gode nok, og ikke rigtig ved, hvem eller hvad, de gerne vil være. Du er i en alder, hvor du er ved at skabe din identitet (den du er), og det er helt naturligt, at man oplever det som en meget forvirrende tid, hvor man konstant kan føle sig utilfreds med sig selv, og sammenligner sig med andre. Men bare rolig, du skal nok finde ud af, hvem du selv er.

Det lyder som om, du allerede er godt på vej, når du skriver, at du altid ender med at blive dig selv igen. Det fortæller mig, at der er noget inden i dig, som ’er dig’, og som du ikke er i tvivl om. Som du skriver i dit sidste mål, er det vigtigt, at du respekterer dig selv og den, du er. Det er også rigtig vigtigt, at du lytter til dig selv, og fx er alene, når du har brug for det. Det er helt naturligt, at man skifter mellem at ville være sammen med andre, og at ville være alene.

Der er mange forskellige måder, at skabe sin identitet på. Nogle prøver sig frem med alle mulige forskellige tøjstile, frisurer m.m. Andre prøver sig frem med forskellige venner - at være i forskellige vennegrupper, eller at dyrke forskellige fritidsinteresser. Det er vigtigt for alle (både børn og voksne), at man føler, at man hører til et sted, hvor man føler, at man har noget til fælles med de andre. Man vil altid være forskellig indeni, men man kan føle, at man hører til, hvis man har de samme interesser, kan lide den samme musik, kan lide at lave de samme ting osv. De mennesker man omgiver sig med, og de ting man vælger at lave, er også med til at skabe ens identitet.

Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at du prøver at fokusere på at lave ting, du godt kan lide, i stedet for at fokusere på at ville ændre dig selv. Når man laver ting, man godt kan lide, med mennesker man godt kan lide, og som har de samme interesser, vil man også få det bedre med sig selv, og ikke være så optaget af, at ville lave sig selv om. De handler nemlig også om at være sammen med mennesker, som respekterer en, for den man er. Måske der er en form for sport, du går til eller gerne vil gå til. Det kan også være, at du vil spille på et instrument eller lave noget mere kreativt (tegner, maler). Prøv at lave en liste over ting, du godt kan lide at lave. Du kan evt. snakke med dine forældre om, du kan få lov til at gå til en ting eller to.

Som du har snakket med rådgiveren på chatten om, er det også vigtigt, at du husker at lave nogle hyggelige ting sammen med dine veninder. De holder jo af dig, og vil være sammen med dig, fordi du er, den du er. Næste gang du er sammen med dem, kan du måske spørge dem om, hvad de bedst kan lide ved dig. Det kan være en rigtig god måde at få øje på alle de gode ting ved sig selv, og så er dejligt at få at vide, hvad andre godt kan lide ved en.

Mange kærlige hilsner

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat