Brev

Kan det lade sig gøre?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Når du får mit svar, har du måske allerede fået menstruation, og måske er du mere rolig.

Jeg kan godt forstå din bekymring, for det er meget ubehageligt at være bange for at være gravid. 
Når din flirt kun bare lige var inde og ude af dig hurtigt igen, er det ikke sandsynligt, at du er blevet gravid. Men en anden gang skal du passe på med det, for unge fyre har tit svært ved at styre deres udløsning, og tit kan der komme lidt sæd før udløsningen, som han ikke rigtig kan mærke.

Når din menstruation ikke er regelmæssig endnu, har du ret i, at det er svært at bestemme tidspunktet for ægløsning. Men også voksne kvinder kan have svært ved at beregne det, så det er en usikker præventions måde.

Du spørger, om du kan være gravid, selv om du får menstruation. Det vil være meget usædvanligt, for hvis et æg er blevet befrugtet, sætter det sig fast i livmoderen, og derfor menstruerer man normalt ikke.

Du mærker symptomer som f.eks. opkast, hovedpine, ømme bryster, og ondt i ryggen, og du har ret i at de alle kan være symptomer på graviditet. Men de er også symptomer på så meget andet, og da du lige har været syg, kan de også stamme derfra.

Du kan godt selv danne symptomerne, netop fordi du er så optaget af at mærke. Hvis man er bange for at have en bestemt sygdom, kender de fleste vist, at man kan få mange symptomer på sygdommen til at passe. Og i de fleste tilfælde er der en anden forklaring. 

Hvis du stadig er bange for, at du er gravid, synes jeg, du skal købe en graviditetstest på apoteket eller i et supermarked. Den test vil helt sikkert vise dig, om du har grund til at være bekymret.

Hvis testen mod al forventning viser, at du er gravid, skal du hurtigst muligt få fortalt det til en voksen, gerne din mor, og til din læge. Lægen kan fortælle dig, hvilke muligheder, du har.

Til sidst vil jeg sige til dig, at du nok fremover skal sørge for, at du eller din fyr bruger prævention. Tænk på hvor mange bekymringer, du har haft i de sidste uger. Det ville da være rart at undgå en anden gang.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Hvad er chancen for, jeg er gravid? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

Det kan også være du efterfølgende får tanker som: Hvilken prævention er bedst? Hvordan fortæller jeg det til ham, jeg har været sammen med?

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre børn. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat