Brev

Graviditet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årig pige
Tak for dit meget ærlige brev. Du spørger om det kan være rigtigt om en pige på 13 kan føle sig så klar. Jeg er ikke i tvivl om, at man kan have lyst til at være mor med hver en fiber i sin krop og have følelsen af at være klar. Det ligger måske i generne hos de fleste kvinder.
Jeg tror dog, det er super vigtigt at skelne mellem at være klar, fordi man elsker babyer og virkelig gerne vil være mor. Og være klarf ordi man er i stand til at tage det ansvar, som det er at passe, opdrage og  barnet komme i første række. For et lille barn skal have meget omsorg og kærlighed hele døgnet, og mindst 18 år frem. Jeg forstår fuldt ud, at du drømmer om at blive mor og jeg er sikker på, at du bliver en kærlig mor, men det er vigtigt også at kigge på rammerne omkring det at ville have et barn. Fx bolig, om man kan forsørge dvs. har penge til alt det omkring barnet, hvordan man har det med barnets far, bor man sammen, har man en uddannelse - kan man klare sig selv og passe på et lille barn?

En mulighed for at lære mere om det at passe en baby, kunne være at blive babysitter for andres børn. Jeg ved ikke, hvilken kommune du bor i, men nogle kommuner har via ungdomsskolen en babysitterordning, hvor man oplæres i at være babysitter af kommunens sundhedsplejersker. Du kunne også, når du bliver 15 år spørge i den lokale vuggestue om de har brug for ungehjælp en gang imellem efter skole.
Det er en stor opgave at blive mor og ikke en opgave, man kan ombestemme sig med, hvis det bliver for hårdt. Men jeg vil sige, at som udgangspunkt vil barnet ikke blive fjernet, men kommunen vil da se på de forhold som barnet fødes ind i. Så som du selv skriver så vil du gerne, men alligevel ikke.

Nyd at du er 13 år, at du er forelsket og har en sød kæreste. Der er ingen der siger, at du skal være 25 år for at få en baby, men nyd at du er dig. Jeg vil anbefale dig at få gjort din skole færdig og finde ud af, hvilken uddannelse du ønsker dig - komme i gang med den og så når du og din kæreste kender hinanden og måske bor sammen, så kan i tale om det at få børn.
Du kan eventuelt tale med din mor eller måske skolens sundhedsplejerske om dine tanker, hvis du har brug for at få talt mere om det, eller du er selvfølgelig altid velkommen til at ringe ind til børnetelefonen116 111.

Pas rigtig godt på dig selv.

BørneTelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Hvad er chancen for, jeg er gravid? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

Det kan også være du efterfølgende får tanker som: Hvilken prævention er bedst? Hvordan fortæller jeg det til ham, jeg har været sammen med?

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre børn. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat