Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

14 og GRAVID?!?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Mange tak for dit ærlige brev. 

Jeg kan godt forstå, at der er mange spørgsmål og bekymringer der kører rundt, efter det der er sket. Derfor er det også stærkt, at du skriver herind for at få hjælp. Det kan kræve mod, og det fornemmer jeg, du har! Det lyder som om, du befinder dig i en rigtig svær situation. Du fortæller, at du har haft ubeskyttet sex med en ældre fyr til en fest, hvor I begge var berusede, og nu truer han med at slå dig ihjel, hvis du er gravid og ikke får en abort. Det er meget bekymrende, og jeg vil gøre mit bedste for at give dig et svar, som forhåbentlig kan være en hjælp for dig.

Jeg vil gerne starte med at understrege, at det er fuldstændig uacceptabelt, at fyren truer dig med så alvorlige trusler. Du skriver, at du ikke tør sige det til din mor, fordi du tror, hun vil melde ham til politiet. Det fortæller mig, at du inderst inde godt ved, at fyrens opførsel er forkert. Det er ulovligt at true andre mennesker  - uanset om det så bliver sagt eller gjort i beruset eller ædru tilstand. Det håber jeg, at du kan bruge hvis du er utryg eller bliver det.

Du fortæller desuden, at drengen er mindst 4 år ældre end dig. Den seksuelle lavalder i Danmark er 15 år, og er man over 15 år, må man derfor ikke have sex med en person under 15 år – heller ikke selvom begge parter gerne vil.  Det er derfor ulovligt for ham at have sex med dig. Så der er et par ting i loven, som han har overtrådt - også selvom han virker rar.

Du skriver, at han er det sødeste, men fortæller samtidig, at du er bange for ham. Jeg kan godt forstå, at du kan føle dig splittet. Når det er sagt, vil jeg gerne tilføje, at han ikke lyder som en dreng, der ønsker det bedste for dig. Du skal derfor udelukkende tænke på, hvad der er det bedste for dig. Jeg får også lyst til at sige, at du lyder som en stærk pige, der gør sig mange sunde ovevejelser og før har truffet fornuftige beslutninger om, hvad der er bedst for dig. 

Jeg bliver lidt usikker på, hvorvidt I har haft sex eller om I ´bare´ har nusset? Det lyder dog, som om fyren har en fornemmelse af, at han har været oppe i dig, når han beder dig om at tage en fortrydelsespille. Det er helt rigtigt, at der er noget der hedder præsæd eller præsperm, og det indeholder også sædceller, og derfor en risiko for at blive gravid. For at være på den sikre side, tænker jeg derfor, at du hurtigst muligt bør tjekke, om du kan være gravid. Det kan du gøre ved at købe en graviditetstest på apoteket eller i et supermarked. Måske har du allerede gjort dette, når du læser mit svar? Derudover vil det være en god ide at tage et smut forbi din egen læge til en snak om graviditet og prævention. 

Det er dejligt at læse, at du er opmærksom på at kende dine rettigheder. I Danmark er det sådan, at forældre skal give tilladelse til en abort, hvis deres barn er under 18 år. Det vil altså sige, at du som udgangspunkt ikke kan få en skjult abort uden dine forældre har kendskab til det. Det kan du læse mere om her: https://bornetelefonen.dk/graviditet-rettigheder

 

 

Uanset om du er gravid eller ej, tænker jeg at det er rigtig vigtigt, at du får talt med en voksen, som du har det godt med og har tillid til. Det er et modigt første skridt, at du skriver herind og deler dine tanker. Kunne du mon bruge det samme mod til at fortælle det til endnu en voksen, så de har mulighed for at hjælpe dig? Det kan være til en voksen på dit opholdssted, en lærer, mor/far, eller måske en venindes forælder? Er det svært at få det sagt, kan du måske bruge dette brev som en hjælp til at starte samtalen. Du kan også starte med at sige, at du skal fortælle dem noget svært, og at du har brug for deres hjælp og støtte. 

Jeg håber, du har kunnet bruge mit svar, og jeg ønsker dig alt det bedste. Du er altid velkommen til at ringe eller sms’e direkte til BørneTelefonen på 116111 og tale med en af vores søde rådgivere om, hvordan du kan få hjælp. 

De allerbedste hilsener 

 

BørneTelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

 

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre unge. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat