Brev

er jeg sindssyg?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13 årige pige.

Tak for dit brev, hvor du beskriver, hvad du hver dag oplever derhjemme. Du skriver bl.a. at dine forældre hiver dig i håndleddene, tager dig i nakken, giver lussinger og truer.

Det er aldrig ok at slå eller bruge fysisk magt – og det er faktisk ulovligt, at forældre slår deres børn.

Du nævner selv, at du overvejer at ringe til en bisidder. Jeg synes, at det lyder som en rigtig god idé.

Du kan se en lille film om, hvordan du får hjælp fra en bisidder her Har du brug for hjælp? Få en bisidder hos Børns Vilkår

Jeg kan virkeligt godt forstå, at du har svært ved at tage din mobil i hånden og ringe. Fra andre unge ved jeg, at det kan føles som et stort skridt.

Nogle børn tænker, at der er ’gode grunde’ til at de bliver slået, og at det er deres egen skyld. De føler måske skyld og skam – og føler sig ’forkerte’. Mange ved jo inderst inde godt, at deres venner og kammerater i skolen ikke har det sådan hjemme hos dem.

De oplever måske også, at det føles forvirrende, hvis de har følelser overfor den mor eller far, der slår. De fleste har jo gode minder eller hyggelige stunder, selvom de lever i et hjem med vold.

Man kan også være bange for, at man ’sladrer’ om noget, der hører familien til. Men man ’sladrer’ ikke, når man beder om hjælp.

Voksne ved inderst inde godt, at det er forkert at slå. Men nogle kommer med grunde til, at det er i orden alligevel. For eksempel at de må straffe dig, fordi de er dine forældre. Eller siger, at de må straffe dig og slå dig ‘for din egen skyld’. Nogle voksne tænker måske, at ’sådan har vi altid gjort i vores familie – og det skal ingen blande sig i. For i vores familie er det mig, der bestemmer’.

Men det er forkert og ulovligt at slå børn.

Hvis du har brug for at tage ’et mindre skridt’ end at ringe til bisidderen – kan du ringe til Bryd Tavsheden. Her kan du tale med en rådgiver, der kender til vold i hjemmet. Det kan i sig selv være en lettelse at tale med andre om dine følelser. Mange oplever, at dumme tanker øjeblikkeligt bliver lidt mindre og får lidt mindre magt. At tale om tankerne kan også være en vej henimod at få god hjælp.

Du kan evt. også tale med din lærer om det. Så vil han/hun og skolen kontakte kommunen. Loven siger, at alle voksne i Danmark har pligt til at hjælpe et barn eller en ung, der oplever vold. Det er altså de voksnes ansvar at passe på dig. Og hvis dine forældre ikke giver dig den omsorg og tryghed, som du har brug for, så kan både du og dine forældre få hjælp.

Du skal vide, at det ikke er dig der er problemet, når dine forældre er voldelige over for dig. Når dine forældre fortæller dig, at du er sindssyg, får mig til at tænke på, at dine forældre ikke ved, hvad de skal stille op med deres egne problemer. De har brug for hjælp til at være gode forældre for dig.

Jeg tror, at du vil gøre jer alle en tjeneste, hvis du beder om hjælp nu! Det direkte nummer til bisidderen er tlf. 3555 5559 og tast 2

Jeg forstår godt, at det kan være svært at åbne op, og du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111.

Jeg håber, at du får talt med nogen, så du og din familie kan få en hverdag uden vold og trusler.

Mange kærlige hilsner fra

BørneTelefonen

Er du gamer eller gambler? Få gode råd her

Der er rigtig mange børn og unge, der spiller online spil, gamer eller dyrker esport. Mange har det som en fritidsinteresse, hvor de hygger sig med deres kammerater eller online venner. Men hvis det bliver til en afhængighed, så er det et problem, du skal have hjælp til.

Hvis du gamer rigtig meget, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan kan jeg game mindre? Jeg føler mig ensom, hvordan får jeg venner i klassen? Jeg bliver udelukket, når jeg spiller, hvad skal jeg gøre?

Når man gamer støder man også på muligheden for at gamble. Men hvad er forskellen egentlig? Og hvad gør man, hvis man er blevet afhængig af at gamble?

Her kan du finde gode råd, du kan se film om, hvordan andre kom ud af deres afhængighed eller du kan prøve testen, og få en fornemmelse for om gamingen eller gamblingen fylder for meget i dit liv.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat