Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

What to do

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på næsten 15 år

Du er virkelig god til at formulere dig. Tak for at du skriver til os og fortæller, hvordan du har det. Jeg håber at dette svar kan blive første skridt til, at du kan få det bedre.

Først vil jeg sige, at jeg synes, det er så godt, at du skriver til os. Det er ikke alle, der magter at gøre det, når man har det, som du beskriver.

Jeg kan læse i dit brev, at nogle af dine venner er flyttet, at du har mistet nogle i din familie, at du føler dig alene og at der er en pige, du kan lide. Men du er usikker på, om dine følelser er besvaret. Jeg kan virkelig godt forstå, at disse ting er med til at gøre, at du ikke har det så godt lige nu. Faktisk skriver du, at alt føles som noget lort - og at du snart føler, at du ikke orker leve mere. De tanker og følelser skal du have hjælp til, så at du kan få det bedre!

Man kan sige, at det at være deprimeret er lidt, som om man har forstuvet sin hjerne. Den fungerer ikke helt optimalt næsten lige som en forstuvet ankel. Man kan gå på den, men det gør bare virkelig ondt.

Heldigvis kan hjernen få det bedre igen. Det tager lidt tid og lidt arbejde, men med den rigtige hjælp, kan man få det bedre. Nogle gange kan tanker om ikke at leve mere være et tegn på, at man ønsker, at noget skal være anderledes. Og ikke et faktisk ønske om at dø. Er det mon sådan for dig?

Uanset hvad så er det vigtigste, at du ikke går alene med dine tanker. Allerhelst skal nogle voksne omkring dig hjælpe. Men for at de skal kunne gøre det, så er de nødt til at få at vide, hvordan du har det. Har du en voksen, som du kan snakke med om, hvordan du har det? Måske en forælder, lærere, sundhedsplejerske, en vens mor eller far eller en helt anden? Eller hvad med den veninde, som du har været så sej til at hjælpe? Kan du måske fortælle hende om, hvordan du har det, og spørge hende, hvordan hun fik det bedre? 

Jeg ved, at det kan være rigtig svært at åbne op og fortælle, når man har det skidt. For nogle er det nemmere at skrive det i et brev. Du er rigtig god til at udtrykke dig på skrift, så hvad med at vise dit brev og mit svar til en, du er tryg ved? Måske kan du ikke lige komme i tanker om en voksen, som du føler dig tæt på. Men ræk alligevel ud til dem omkring dig. De fleste vil sikkert blive beæret over, at du tager initiativ til kontakten og derfor "tage din hånd" og hjælpe dig.

Hvis du tænker, at det er for svært at bruge de voksne i dit netværk, så vil jeg anbefale dig at tale med dem, der hedder Headspace: https://www.headspace.dk/faa-hjaelp. Prøv at læse mere på deres hjemmeside - der er god hjælp at få. Og man kan både ringe, chatte og møde op for at få en snak. Jeg ved, at mange unge har brugt Headspace også i forhold til sådanne problemer, som du fortæller om.  

Det lyder som om, du har mange tanker omkring den pige, du har mødt. Du har allerede forsøgt at tale med hende - men du oplever desværre, at hun "taler lidt udenom". På dit brev lyder det som om, du har brug for afklaring om, hvilket forhold I har. Har du mon mod på at være ærlig overfor hende? Tør du fortælle hende, at du gerne vil have et tættere forhold, som ikke kun handler om sex? Det er altid sårbart at være ærlig overfor en, man ikke helt ved, hvor man har. Men det er også sårbart at blive usikker på forholdet, hver gang man ikke er sammen. Så måske vil en afklaring være nødvendig for dig? Så slipper du i hvert fald med at gå og spekulere på, hvad hendes hensigter er.

Du føler dig nok ret alene lige nu. Og det er klart, når du både har mistet familiemedlemmer, dine venner er flyttet, og du ikke rigtig føler dig tryg ved den pige, du har mødt. Mit bedste råd er at række ud - også til de venner, der er flyttet. Kan I skrive sammen, mødes eller tale i telefon sammen? Hvis du tør være ærlig om, hvordan du har det, tror jeg, du vil få det bedre.

Husk at være sød ved dig selv! Lav en lille ting som du kan lide hver dag. Det kan være alt fra at spise en is ekstra til at tage en tur i biffen eller noget helt tredje.

Pas på dig selv!

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat