Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Var det voldtægt?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Jeg kan godt forstå, du er forvirret. Det, du har været udsat for, lyder meget ubehageligt og grænseoverskridende. Hvis man er kærester med en, tager man det som en selvfølgelig, at han behandler en godt, og ikke gør en noget ondt, eller noget, man ikke vil være med til. Sådan er det desværre ikke altid. Voldtægter kan sagtens finde sted, selvom man er et par eller kender hinanden på andre måder. Reglen er, at man skal stoppe, hvis den ene part siger stop, sådan som du gjorde. Fortsætter modparten alligevel, er der tale om et overgreb eller en voldtægt. Jeg ser det der skete som et voldeligt overgreb - en voldtægt.

Man kan blive rigtig chokeret over, at ens kæreste, kan udsætte en for noget så ubehageligt. Det lyder heller ikke til, at han var særlig omsorgsfuld overfor dig efter overgrebet i parken, da han bare forsvandt, og det efterfølgende var en af hans venner, der hjalp dig med at vaske blod af dine hænder. Chokket og voldsomheden kan gøre, at man bliver sammen med ham, selvom det kan virke ulogisk, og man tænker, at man burde være gået sin vej for længe siden. Man bliver måske i tvivl om, hvad der egentlig foregik, og om man selv var skyld i det. Man kan også blive i tvivl om, hvorvidt det egentlig skete, eller om det er noget, man bilder sig ind. Det er alt sammen tanker man får, fordi oplevelsen har været så ubehagelig og krænkende for en. Det ka få en til at fortrænge, hvad der egentlig skete. Man har jo ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at ens kæreste kunne finde på at udsætte en for sådan noget. Det virker helt uvirkeligt, som du også skriver i dit brev.

Det er derfor helt normalt, at man efter sådan et overgreb, får dårligere selvværd. Man kan begynde at tænke, at man ikke er bedre værd en til at være sammen med ham, der behandler en dårligt, eller at man ikke kan finde nogen, der er bedre, sådan som du oplever det.

Det er rigtig vigtigt, at du får snakket med nogen professionelle om overgrebet, da det ellers kan sidde og gnave i lang tid. Det går altså ikke væk af sig selv.

Jeg ved ikke, om du har fortalt nogen om overgrebet? Kunne du måske have lyst til at fortælle det til din mor eller en anden voksen? Husk at det ikke er din skyld, så du har ikke noget at skamme dig over eller være flov over. Hvis du fortæller det til din mor, kan hun måske gå med dig op til lægen, og fortælle hvad du har været udsat for, og hvordan det påvirker dig i dag. Lægen kan henvise dig til en psykolog eller terapeut, som kan hjælpe dig med at bearbejde det du har være udsat for. Hvis du ikke har lyst til at fortælle det til nogen, kan du også selv bestille en tid hos lægen eller tage kontakt til www.voldtaegt.dk - det er gratis. Hvad tænker du om den idé?

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat