Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kønssygdomme, sex, beskyttelse

Hej Brevkasse.

Jeg har fået en kæreste, vi har ikke været sammen i særlig lang tid, men det spiller ingen rolle. Jeg er sikker på hvad jeg vil med ham. Vi har haft sex, og brugt kondom hver gang.

Jeg skal til læge, for at få p-piller, mest pga. beskyttelse, men selvfølgelig også fordi man ved hvornår ens menstruation kommer. Jeg har været i seng med 2 drenge i mit liv. Min første brugte jeg også kondom med, og det har ikke været sprunget eller lign. Min nuværende kæreste tænker at nu kan vi droppe kondomet, fordi det skulle være meget bedre – han vil ikke presse mig til noget.

Men jeg er sådan lidt, hvad med kønssygdomme, og han siger så at han er villig for at tage til læge og blive tjekket. Han har aldrig været sammen med nogle udover mig, altså på alle måder. Jeg er hans første rigtige kæreste. Jeg har lavet noget seksuelt med flere end 2, men kun haft sex med 2.

Som sagt skal jeg begynde på p-piller snart, jeg har en tid ved lægen, men skal jeg sige ja til at blive tjekket for om jeg er gravid, og om jeg har en kønssygdom, så vi kan smide kondomet? Og hvordan tjekker de egentlig en for om man er gravid og/eller har kønssygedom?

Knus en forvirret pige..

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev! Hvor er det dejligt at høre, at både du og din kæreste er så bevidste om, at det er vigtigt, at I er rigtigt beskyttede.

Når man tager p-piller, er det ikke også nødvendigt også at bruge kondom, hvis altså man er sikker på, at hverken én selv eller ens partner har en kønssygdom.
Selvom det ikke lyder sandsynligt, at I skulle være blevet smittede, så er det en rigtig god idé, at I begge bliver undersøgt. På den måde har I sikret både jer selv og hinanden. Det bør alle unge gøre, hvis de ikke bruger kondom. Især hvis man er sammen med nogen, man møder i byen en aften og derfor ikke kender.

En graviditetstest foretages ved at undesøge din urin med en særlig slags papstrimmel, der via en farvestribe kan vise, om man er gravid eller ikke. Når man blive testet for en kønssygdom, kan lægen fx undersøge kønsorganerne, bede om en urinprøve eller foretage en podning fra skeden eller penis; altså tage en prøve af udflådet. Det gør ikke ondt - og er hurtigt overstået.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat