Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kærlighed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige 13 år

Tusind tak for dit brev, hvor du fortæller om dit forhold til din søde kæreste og de tanker, der fylder både med, hvad der kommer til at ske i jeres forhold og prævention.

Du skriver, at du har tænkt meget på, om du er helt klar til at have sex med din kæreste og at det er noget, som du egentligt føler dig parat til. Og hvor er det flot, at I har talt sammen om det, det er noget, som rigtig mange par synes er svært. Det fortæller mig, at du er god til at passe på dig selv, og at I er gode til at passe på hinanden.

Det er svært at sige, hvornår man helt præcist er klar til at have sex. I Danmark er de fleste omkring 16 år, når de har sex første gang - det betyder, at de fleste går i 10. klasse, gymnasiet eller andre ungdomsuddannelser. Så I er jo nogle år yngre end de fleste er. Det er meget individuelt og det er derfor kun dig, som kan mærke, om det føles rigtigt for dig. Du fortæller, at du – fordi I også har talt om det flere gange – føler dig meget tryg ved din kæretste. Det er vigtigt, at man har den tryghed over for hinanden, og det gør at I også er opmærksomme på at lytte til hinandens behov.

Jeg tænker, at det vigtigste er, at du hele tiden mærker efter og fortæller ham, hvordan du har det. Så I kan passe på hinanden. Derfor er det også okay, hvis du eller din kæreste pludselig mærker, at I ikke har lyst eller vil alligevel. Det skal respekteres, og det er måske rigtig godt også at tale med hinanden om det inden.

Du fortæller også, at du har talt med din mor om prævention. Jeg er glad for at høre, at det også er noget, som du kan tale med hende om, og som I kan være åbne omkring. Jeg tænker, at jo mere åben du/I kan være omkring det, jo bedre mulighed giver I også hinanden for at være trygge og for at kunne få hjælp, hvis der skulle blive behov for det. Hvad mon din mor siger til det med sex første gang, og ved du om han har talt med sine forældre om det og prævention?

Jeg synes det er så godt, at I allerede har talt om at bruge kondom. Kondom beskytter jer jo både mod graviditet og mod sexsygdomme. Men der er også mange som vælger p-piller eller andre former for p-prævention, fordi kondomet ikke er nær så sikkert mod graviditet.

Det er selvfølgelig noget din mor foreslår, fordi hun gerne vil passe på dig. Hvis du er lidt bekymret omkring at skulle tage p-piller, så kan det være en god idé at tale med din læge om det, og om der kunne være andre muligheder for dig. Du kan læse lidt mere om valg af prævention her: http://www.sexlinien.dk/default.aspx?ID=30069.

Jeg håber, at mit svar har gjort dig lidt mere tryg og lidt klogere på dit valg. Du er altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116111, hvis du har lyst til at tale lidt mere med en rådgiver. Det er anonymt og gratis og den er åben alle dage kl 11-23.

Pas nu godt på dig selv.

De kærligste kram fra BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat