Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kæreste,forælder og sex

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det lyder som om, at du har en rigtig sød kæreste.
I har talt om tingene, og det virker ikke som om, at han presser dig, men at han derimod giver dig den tid, du har brug for. Det er rigtig godt!
At have sex med hinanden første gang kræver, at man føler, at man kan stole på hinanden. Kan I det?
Kender I hinanden godt nok?
Det er vigtigt at føle sig trygge ved hinanden, at man godt tør være akavede, hvis den stemning skulle opstå.

Akavethed
Jeg kan dog sagtens forstå, at du er bange for følelsen af akavethed. Det er de fleste nok til et vist punkt. Nogle mere end andre. Det er altså ikke bare dig. Det er noget alle kan rammes af fra tid til anden.

Det er sundt nok, at du holder lidt igen og ikke bare kaster dig ud i ting, hvor det er bedst, at man tænker sig godt om. Men frygten for akavethed kan også forhindre én i at opleve ting, der sætter gang i en positiv udvikling eller giver gode oplevelser.

Jeg synes helt klart, at du skal tale med din kæreste om det med akavetheden igen. Jeg er sikker på, at det kan være med til at få den følelse/frygt til at fylde lidt mindre. 

Og så skal du huske på, at I er lige gamle. Det vil sige, at din kæreste højst sandsynlig heller ikke er super erfaren, når det handler om sex, selvom han har prøvet det før.
I er to om det. Derfor er det ikke "din" skyld, hvis det bliver akavet. Du har hverken større eller mindre ansvar end ham.
Det er også vigtigt at huske, at akavethed bare er en følelse, og at den går over igen.

På vej mod at få et seksualliv
Når man er 15 år, er man desuden først ved at lære sin egen seksualitet at kende. Man er ved at finde ud af, hvad man godt kan lide, og hvad man ikke kan lide.
Og det er helt i orden at sige fra overfor ting, man ikke har lyst til.
Man er også ved at lære det modsatte køns seksualitet at kende. Det kan godt tage tid, så en sød kæreste, er en rigtig god ting. 
Man prøver sig frem i starten, og nogle gange fungerer det bedre end andre, men det gør ikke noget, hvis man er glade for hinanden. Så skal det nok gå.

Forældresnakken
Hvis man ikke er vant til at tale om sex med sine forældre, så kan det være rigtig svært at starte på sådan en samtale. Her kunne et brev være en start. Du kunne skrive til din mor, hvad du tænker og føler, og måske kunne du fortælle hende, at du allerede har været i seng med en fyr, hvis du synes, at hun skal vide det. Fortæl hende eventuelt, at du godt kender til prævention og godt ved, at I skal beskytte jer.
Hvis det bliver lidt for meget på en gang, så kunne du også starte med at invitere din kæreste med hjem til dig sådan jævnligt, så dine forældre kan vende sig til, at du har en kæreste. Det kan måske gøre det meget nemmere at få talt om tingene på en mere naturlig måde, hvor tingene kommer af sig selv. Det kan også være med til at få dem til at se, at deres lille pige er blevet et ungt, selvstændigt menneske med egne behov og egne tanker.

Jeg håber meget, at det hele løser sig på en god måde. Ellers er du velkommen til at ringe til BørneTelefonen og få en snak med en rådgiver.
Held og lykke med det.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen
 

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat