Brev

Hvad skal jeg gøre

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Det er godt at høre, at du har talt med din lærer om det. Det er rigtig vigtigt. Både for din egen skyld og for P's skyld.

P har helt sikkert nogle problemer i forhold til at respektere og forstå andres grænser. Det har han brug for voksenhjælp til at lære, så han ikke kommer galt afsted eller kommer til at gøre andre ondt. Han har allerede gjort dig ondt, hvilket er helt urimeligt. Han har behandlet dig rigtig dårligt.

Når man er led mod andre, er det som regel en måde at afreagere på. Det vil sige, at der nok er noget i P's liv, som han har det rigtig svært med. Og det er så kommet til at gå ud over dig.

Lige nu har du det rigtig dårligt over, det P har gjort ved dig. Det skal du have hjælp til. Derfor synes jeg, at du skal tale med din lærer igen og fortælle, hvordan du har det.

Fortæl også, at du er rigtig bekymret for, om billedet ligger på Snapchat og på chatten med O. Det skal det jo selvfølgelig ikke. Samtidig er det vigtigt, at din lærer får talt med P, O og faktisk jer alle sammen om, at det er ulovligt at dele billeder af hinanden, hvis man ikke har fået lov. Det er også ulovligt at et billede af en person under 18 år, hvis det viser seksuelle handlinger. Det hører under børnepornografi. 

Du kan fx vise din lærer materialet fra Sikker Chat. Det kan I bruge i klassen til at få en god snak om regler på nettet: http://www.sikkerchat.dk/Files/Billeder/Sletdet/N%C3%B8gen%20p%C3%A5%20nettet.PDF

Og så synes jeg også, at du skal fortælle din lærer, hvad P kalder dig. Og at du ved, at de to drenge eksperimenterer med både snus og alkohol. Det lyder nemlig som om, at de er på vej til at rode sig ud i alt muligt, som de er alt for unge til, og det skal de have hjælp til at få bremset.

Det er nemlig heller ikke godt for resten af klassen, at nogle af jer starter så tidligt med de ting. Derfor kan du faktisk hjælpe hele klassen, hvis du betror dig til din lærer.

Din lærer kan sagtens tage hånd om problemerne uden at nogen behøver at vide, at det er dig, der har sagt noget. Sig derfor til din lærer, at du gerne vil have, at I taler om tingene uden at nogen får at vide, at det kommer fra dig. 

Jeg vil også råde dig til at fortælle dine forældre, hvad der foregår. Så å de kan hjælpe med at få talt med din lærer, hvis du synes, det er svært at gøre selv. Eller måske kan din veninde hjælpe dig - I kan som en start på snakken vise din lærer dit brev til BørneTelefonen og mit svar. 

Hvis du har brug for at tale med en anden voksen om tingene, er du altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen. Det er gratis, og du er anonym.
Held og lykke med det!

Kh BørneTelefonen

 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Måske har du en ven, som går igennem en svær periode?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat