Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hjælp, min kæreste, min bedste ven, ham der betyder alt er d

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 14 år

Det er hårdt at vide hvad man skal stille op med sig selv i alt det, du går igennem med sorg og savn. Måske behøver du ikke vide det lige nu, men give dig lov til at savne og sørge - være ked af det og alle de følelser der kommer og går. Måske føles smerten også ekstra hård, fordi I var uvenner, sidste gang I talte sammen. Det er en helt forståelige følelser.

Jeg tænker, du skal prøve også at tænke på ham og jer to på en anden måde end som to, der var uvenner. Derfor vil jeg foreslå, at du laver denne øvelse: Prøv at tænke tilbage på andre snakke og oplevelser du har haft med ham, som var helt anderledes. Tænk så konkret som muligt: Hvad talte I om? Holdt I om hinanden? Så I alvorligt på hinanden? Smilede I til hinanden? Lidt som at skrive en historie om jeres tid sammen, se på alle de sider med dejlige oplevelser og følelser. Måske kan alt det gode få den sidste oplevelse til at fylde mindre.

Jeg får det indtryk, at tankerne kører rundt og rundt inden i. Jeg tænker, du skal prøve at få de tanker ud. Dele dem med nogen. Du kan for eksempel skrive et brev til ham, hvor du fortæller ham, hvordan du har det og hvad du føler. Du kan også fortælle ham, hvad det gør ved dig, at han snakker til dig inde i dit hoved. Er det rart, eller er det skænderiet, der skygger for alle de andre dejlige følelser mellem jer? Nogle gange letter det og selv om han ikke læser brevet, kan det føles som om, han alligevel hører det og bliver glad for dit brev. Brevet kan du også dele med andre, så de måske bedre forstå, hvordan du har det?

En anden mulighed er, at du finder nogen, som du fortæller om, hvordan du har det. Nogle har det svært ved at se andre være kede af det, men de fleste vil jo gerne lytte og støtte, så de godt de nu kan. Du kan sige højt til personen, at du ikke skal trøstes, men at du har brug for, at han eller hun lytter til dig. Måske kan forældre, en lærer eller sundhedsplejersken på din skole være god at tale med – også selv om du ikke kender hende. De er vant til at tale med unge og de ved noget om sorg. 

Du skriver, at sidste gang I var sammen var inde i byen og at du kommer der hver dag. Jeg kan godt forstå, at det giver dig svære minder. Hvis du skriver et brev til ham, kan du fortælle ham, hvordan du har det med det sted. Du kan også prøve at finde et andet sted, som kan blive et godt symbol for det, du og han havde sammen. Det kan være et sted, hvorfra du har gode minder om ham. Her kan du gå hen og tænke på ham og måske også tale med ham. Måske kan det få følelsen af den sidste gang til at skygge mindre for alle de andre minder.

Du fortæller, at du ikke aner, hvordan du skal blive glad igen. Jeg kan godt forstå, at det kan virke helt umuligt at forestille sig. Folk der ved noget som sorg fortæller, at vi går ud og ind af sorgen. Det betyder, at der vil være perioder hvor du er ked af det. Så kommer der lige pludselig en periode, hvor du er glad og så kan du blive ked af det igen. Sådan vil det skifte. Jeg tænker, at du skal forsøge at acceptere, at du lige nu er så ked af det, så det er svært at holde ud men samtidig også tænke på, at de følelser du mærker lige nu, vil forandre sig. Det kan også blive svært, når du lige pludselig oplever, at du ikke tænker på ham hele tiden. Så kan man godt komme til at føle, at man svigter eller er blevet ligeglad med den, der er død. Men også de følelser er helt naturlige.

Hvis du har brug for at tale mere om det, er du altid meget velkommen på 116111.

De kærligste tanker og varme kram fra BørneTelefonen
 

Flere gode råd om Sorgen ved at miste

Hvis du oplever dødsfald i familien eller hvis du har mistet en, du holder af, kan det påvirke dig på forskellige måder. Det kan være du bliver rigtig ked af det eller vred? Det kan også være du bliver bange eller føler dig ensom? Man kan også føle lettelse, hvis ens far eller mor har være alvorlig syg i lang tid.

Hvis din mor eller far dør, kan du måske have tanker som: Hvad skal der nu ske med min familie? Hvordan lever jeg med sorgen? Hvordan får jeg hjælp? Hvordan kommer jeg i en sorggruppe for unge? Hvem kan jeg tale med om sorgen?

Du skal vide at alle følelserne og tankerne er okay. Det er rigtig vigtigt, ikke at gå alene med sine tanker og følelser.

Her på siden kan du finde gode råd, læse andre børns breve eller læse om forskellige følelser og hvad der kan hjælpe dig.

Sorg Andre der kan hjælpe dig

Sorglinjen og andre sorgtilbud

Tilbud til dig, der har mistet eller lever med en syg forælder eller søskende
Læs mere

Sorggrupper

Her kan du finde en gratis sorggruppe tæt på dig
Læs mere

Når far og mor bliver syg

Hjemmeside til dig, der lever med en alvorlig syg forælder eller har mistet en
Læs mere
Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat