Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hader migselv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 12 år

Det er godt, at du hurtigt holdt op med at cutte igen. Du har nemlig fuldstændig ret i, at cutting kan gøre tingene meget værre. Så godt klaret, at du kunne stoppe igen!

Jeg synes, det er rigtig sejt, at du kan sige til dig selv, at du er god, og godt kan gøre det. Det er lige præcis sådan noget, der er med til at styrke ens selvværd. Så det skal du blive ved med, og gerne meget mere end du allerede gør. Og ja, nogen gange lykkes det og andre gange går det ikke 100%, som man kan ønske det. 

Jeg tror, at alle mennesker kender til følelserne af at blive sur, stresset og magtesløs, hvis det man har sat sig for, eller gerne vil kunne, ikke lige lykkes. Det er helt normalt. Men ved du hvad? Man kan ikke alting fra starten. Nogle ting er man god til, og andet bliver man nødt til at øve sig i. Sådan er det for alle mennesker. I stedet for at bebrejde dig selv, for det du ikke er så god til, skal du fokusere på at rose dig selv for alt det du er god til og det øver dig i. Du kan måske øve dig i at sige pyt, hvis der er noget du ikke lige kan, og i stedet tænke på alt det du er god til. Så bliver dit selvværd styrket, i stedet for at blive nedbrudt.

Hvis man føler sig afvist af en, man er forelsket i, er det forståeligt, at man kan tænker, hvad der er ’galt’ med en selv. Men, der er intet galt med én - der var bare ikke match mellem følelserne for hinanden. Jeg synes, det var rigtig sejt, at du spurgte pigen om grunden til at hun sagde nej til dig. Det lyder som om, at du blev bekræftet i, at der ikke er noget galt og at du er helt perfekt. Grunden kan ganske enkelt være, at hun ikke er forelsket i dig, men ser dig som en rigtig god ven. Man kan ikke selv bestemme eller styre, hvem man vil være forelsket i. Nogen gange, er følelserne mere til stærke venskaber. Det behøver ikke at betyde, at man ikke kan lide hinanden. Det er bare ikke som ’kæreste-følelser’. På et tidspunkt vil du sikkert komme til at opleve, at der er en, der er forelsket i dig, men som du ikke er forelsket i. Jeg håber, det giver mening for dig.

Jeg kan godt forstå, at du blev lidt desperat efter at få en kæreste, efter oplevelsen med pigen. Det er bestemt ikke latterligt. Jeg synes, det er rigtig godt, at du ikke bare går ud og tager hvem som helst. Selvfølgelig skal det være en, du er forelsket i – og det skal nok komme.

Hvis du begynder at fokusere på de ting, du er god til, er jeg sikker på, at du vil få det bedre med dig selv på alle områder: mindre stress, bedre søvn, godt humør og god appetit. Tingene kan hænge sammen, og hvis man har det dårligt på den ene måde, kan det smitte af på andre ting. Jeg vil lige tilføje, at det er meget normalt, at man i din alder, i pubereteten oplever at have humørsvingninger og svingende appetit. Det er en del af at være teenager.

Hvis du ikke synes, det bliver bedre med din søvn indenfor kort tid, synes jeg, du skal snakke med dine forældre eller med sundhedsplejersken eller din læge. Søvnen har stor betydning for, hvordan vi har og hvor meget vi kan overskue - også for vores humør.

 

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat