Brev

Gravid som 12 årig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 12 år

Jeg kan godt forstå, at du er nervøs for at være blevet gravid. Det er derfor rigtig godt, at du har skrevet herind og bedt om hjælp – for når man er barn/ung, skal man ikke stå alene i så svær en situation.

Du har taget en test, som viser, at du er gravid. Derfor er det vigtigt, at du hurtigt kommer op til din læge. Lægen skal undersøge dig for at være helt sikker på, at du er gravid. Det er nemlig kun en læge, der helt sikkert kan sige det. De test, man kan købe, kan godt vise forkert. Fx hvis man ikke har fået taget den helt rigtigt. Du kan finde telefonnummeret på din læge bag på dit sygesikringskort.

Hvis du er gravid, kan din læge fortælle dig om, hvad du så kan gøre. Du er jo meget ung. Og måske har du mest lyst til ikke at blive mor nu? Så kan du få en abort. Det skal dog ske så hurtigt som muligt, inden barnet er vokset for meget. Det er derfor, det er vigtigt, at du kommer til lægen meget snart. 

Selvom du tænker, at din mor vil forbyde dig, at se din kæreste, synes jeg, du skal tale med hende eller din far. Så de kan hjælpe dig. De vil jo alligevel på et tidspunkt finde ud af, at du er gravid. Derfor er det bedre, at du fortæller det nu, så de kan hjælpe dig med at finde en god løsning. De kan også hjælpe dig med at komme til lægen. Og selvom de måske bliver sure, så er det nok mest fordi, de bliver bekymrede. De fleste forældre vil allerhelst hjælpe deres barn.

Hvis du slet ikke synes, du kan tale med dine forældre, skal du finde en anden voksen at gå til. Din lærer måske? Eller din kærestes mor? Eller en venindes mor? Det er vigtigt, at du ikke går alene med det her. Du kan også tale med sundhedsplejersken på din skole. Hun er vant til at tale med børn/unge om deres problemer og kan også hjælpe dig med at komme til lægen.

Det er super vigtigt, at du får nogen til at hjælpe dig i din situation og hurtigt kommer til lægen. Måske kan din kæreste, din lærer eller din veninde være der, når du taler med dine forældre. Og måske også gå med dig til lægen. 

De bedste hilsner fra

Børnetelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Hvad er chancen for, jeg er gravid? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

Det kan også være du efterfølgende får tanker som: Hvilken prævention er bedst? Hvordan fortæller jeg det til ham, jeg har været sammen med?

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre børn. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat