Brev

FRUSTRATION

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Mange tak for dit brev, hvori du fortæller, at du og din kæreste for et par dage siden ’prøvede’ at have sex for første gang. Jeg kan rigtig godt forstå, at du er frustreret over situationen, og at du er bekymret for, om du kan være blevet gravid. Jeg er glad for, at du skriver til os, og jeg vil gøre mit bedste for at give dig et svar, som forhåbentlig kan være en hjælp for dig at læse.

Allerførst vil jeg gerne fortælle dig, at det er ret almindeligt, at man som par kan have ´begynder´vanskeligheder, når man første gang beslutter sig for at have sex sammen. Ligesom du og din kæreste nu har oplevet så kan det være svært for fyren at trænge op i pigen under samleje, særligt når sex stadig er et nyt og uudforsket terræn for begge parter. Problemer med at komme op i pigen, kan skyldes at pigen måske ikke er våd nok til at fyren kan glide ubesværet op i hende, eller at fyren måske har svært ved at vedholde erektionen. De fleste er ofte nervøse og anspændte, over at skulle have sex for første gang og dette kan også betyde, at pigen for eksempel kan komme til at spænde op i underlivet så skedeåbningen bliver stram. Det er helt naturligt, og det bliver ofte nemmere i takt med, man lærer sin egen og den andens krop bedre at kende. Mon det kan være rart for jer at vide, at det er et meget almindeligt problem? Et langt og pirrende forspil kan i mange tilfælde gøre det hele lidt nemmere, ligesom det kan være en hjælp for nogen at bruge glidecreme, hvis pigen ikke bliver våd nok.

Du skriver, at I har haft sex uden kondom, og at du er bekymret for, om du kan være blevet gravid. Det er helt rigtigt, at der er en mulighed for at du kan være blevet gravid, også selvom din kæreste måske  ikke er kommet direkte oppe i dig. Såkaldt præ-sperm eller præ-sæd som udløses fra penis allerede inden udløsningen kan nemlig også føre til graviditet. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvor langt din kæreste har været oppe i dig. Jeg kan forstå på dit brev, at han ikke selv mener at han har været tilstrækkeligt langt oppe i dig, til at han kan have taget din mødom. For at være på den helt sikre side vil jeg dog råde dig til at tage en graviditetstest. Det må ikke rart for dig at gå og være nervøs og slet ikke, når du fortæller, at du går med disse bekymringer helt alene? Du kan købe en graviditetstest på apoteket eller i det lokale supermarked, og du behøver ikke fortælle noget om dig selv, når du køber den. Det fungerer faktisk lidt ligesom at købe en pakke tyggegummi. Jeg tænker, at det kan gøre det lidt nemmere, at vide at du ikke behøver svare på nogen spørgsmål fra butikkens personale. Forhåbentlig kan graviditetstesten give dig afklaring, så du ikke længere skal bruge energi på at gå og være nervøs.

For at en graviditetstest skal kunne vise et korrekt svar, skal man helst vente og tage den til du ser om din menstruation udebliver. Hvis din menstruation kommer til tiden næste gang, så er du ikke blevet gravid og behøver ikke tage en test, men hvis den udebliver, så er det vigtigt at få taget en test.

Du fortæller derudover, at du blødte meget efter jeres samleje. Det lyder, som om du har fået dig en slem forskrækkelse, og jeg kan virkelig godt forstå, at det er ubehageligt ikke at vide, hvorfor du pludselig begynder at bløde. Det kan der være mange grunde til.

Når man mister sin mødom, så brister mødomshinden, og man kan derfor bløde lidt efter de første gange. Mødomshinden er en tynd og elastisk slimhindefold, der sidder et par centimeter oppe i skeden. Måske har din kæreste lige akkurat været langt nok oppe i dig, til at han har ramt din mødomshinde? Hvis din kæreste har haft en finger oppe i din skede med en skarp negl på, eller han har forsøgt at presse sig lidt for hårdt op i dig, så kan du også have påført dig en mindre rift, som kan forårsage mindre blødninger. Du nævner også selv den mulighed, at det kan være menstruationsblod, hvilket ligeledes lyder meget sandsynligt.

Det er af gode grunde svært for mig at sige, hvad der er årsag til at du bløder, og mit bedste råd til dig, vil derfor være at kontakte din læge, hvis det bliver ved. Men måske er det allerede stoppet? Lægen vil også kunne undersøge om du skulle være blevet gravid. Mon du ville have mod på at tale med ham/hende om din situation? Det kan nogen gange være rart at tænke på, at lægen har talt med mange andre piger om sex, graviditet og prævention før dig, og at det er deres job at hjælpe dig bedst muligt. Hvis du gerne vil fortælle det til din mor, men ikke helt ved hvordan du skal starte samtalen, så kan du måske overveje at vise hende brevet som en hjælp til at få snakken i gang? En anden måde at starte en samtale kan også være at sige at det er et lidt svært emne for dig at tale om, og at du har brug for lidt hjælp til at komme i gang. Så kan hun jo stille dig et par spørgsmål og på den måde kan I sammen indkredse, hvad det handler om. 

Det er rigtig vigtigt at i fremadrettet bruger en form for prævention, så du ikke skal gå og være bekymret om du bliver gravid. Kondom er rigtig godt, da det udover at beskytte mod graviditet, også beskytter mod kønssygdomme. Så kan du måske hen ad vejen overveje om du hellere vil have fx p-piller? Dette er noget du får via lægen.

Hvis du gerne vil øve dig i at tale om sex og prævention, inden du eventuel taler med din læge eller din mor om dette, så er du altid velkommen til at ringe ind til BørneTelefonen på 116111 og tale med en af vores søde rådgivere. Vi vil meget gerne lytte.

De allerbedste ønsker til dig fra

BørneTelefonen

Er du bange for at du er blevet gravid? Få gode råd her

Hvis du har haft ubeskyttet sex og er bange for, om du måske er gravid, kan det være, du har spørgsmål som: Hvordan ved jeg, om jeg er gravid? Hvornår kan jeg tage en graviditetstest? Hvad er chancen for, jeg er gravid? Har lægen tavshedspligt? Kan jeg tage en fortrydelsespille?

Det kan også være du efterfølgende får tanker som: Hvilken prævention er bedst? Hvordan fortæller jeg det til ham, jeg har været sammen med?

Her på siden kan du få hjælp ved at prøve guiden, læse gode råd eller breve fra andre børn. Du kan også se, hvilke rettigheder du har, hvis du skal tale med din læge.

Guide
Er du i tvivl, om du kan være blevet gravid? Klik igennem guiden og få svar på det, du er usikker på.

Kan du være blevet gravid?

Er du bange for, at du kan være blevet gravid? Start med at svare på spørgsmålene. Så har vi nogle forslag til, hvad du kan gøre.

Graviditet Andre der hjælper

Klinkker for prævention og sexsygdomme

Rådgivning og undersøgelse - prævention, graviditet og sexsygdomme
Læs mere

Mødrehjælpen

Rådgivning vedr. uønsket eller planlagt graviditet og til unge forældre
Læs mere

Sexlinien

Rådgivning og information om krop, seksualitet, sex, grænser og køn (15-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat