Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Føler mig meget ældre ind jeg er.!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 11 år

Tak for dit brev. Det er godt, du skriver herind med de tanker og følelser, som du tumler med.

Du skriver, at du føler dig ældre end de 11 år, du er. I den alder, du har nu, sker der rigtig meget med din krop, din psyke og dine følelser, og det er meget forskelligt, hvor moden man er i den alder og ikke mindst, hvor moden man føler sig. Der kan være piger, der stadig synes, det er sjovt at lege med barbiedukker og andre, der går mere op i drenge og make up, og nogle gør begge dele.

Det kan være svært både at være den første, der kommer i puberteten og den sidste. Det er jo i puberteten, man begynder at udvikle sig fra at være et barn til at blive en voksen, og det er måske derfor, at du føler dig ældre end de andre. Altså fordi du er en af de første, der er kommet i puberteten?

De andre skal nok følge med på et tidspunkt, men der kan altså være forskel på, hvornår man starter med at komme i puberteten, og hvor hurtigt udviklingen går. Jeg tænker, at de andre må synes, at det er dejligt at have dig i klassen, når du er klog, moden og ansvarsfuld?  

Du skriver også, at det der plager dig mest, er dine seksuelle tanker og din lyst til at få en kæreste. Jeg tænker, at det slet ikke er unormalt, og at det netop hænger sammen med, at du er kommet tidligt i puberteten, og at det måske også er derfor, du er klar til at få en kæreste, selvom de andre ikke er. Når man kommer i puberteten, begynder kroppen at producere mere af det, man kalder for kønshormoner, og det er dét, der giver seksuel lyst og som nok er med til at give dig seksuelle tanker og gøre, at du føler dig klar til at få en kæreste. 

Jeg kan godt forstå, hvis det er forvirrende at have tanker og følelser, som du ikke føler, at de andre piger i klassen har. Jeg håber dog, at det kan berolige dig at vide, at det er helt normalt at få disse tanker, når man kommer i puberteten. 

Jeg tænker, at det ofte er rigtig godt at få delt sådanne tanker med andre. Er der mon nogen, du kunne tale med om, hvordan du har det? Har du mon en veninde, en ældre søster, mor eller moster, som du kunne dele dine tanker og følelser med? Du kan jo eventuelt vise dem dit gode brev og mit svar, som en hjælp til at starte samtalen, hvis det kan være lidt svært at snakke om. 

Du kan også læse en hel masse mere om pubertet, og hvad det vil sige at være i puberteten, på denne hjemmeside: www.sexlinien.dk. 

Husk du også altid er velkommen til at ringe eller sms'e til BørneTelefonen på 116 111. Det er gratis, og du kan være helt anonym.

Mange kærlige hilsener fra BørneTelefonen 

 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat