Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

2 piger 1 dreng

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Jeg kan godt forstå, at du bliver ambivalent – har modsatrettede følelser – i forhold til din situation.

På den ene side er du glad for din kæreste, og på den anden side har du dårlig samvittighed overfor din veninde – og jeg forestiller mig, at du er bange for at miste hende.

Det er ikke en nem situation at stå i. Og uanset hvordan det udvikler sig, så er det højst sandsynlig ikke sidste gang, du står i sådan en situation.

Jeg tror, du måske kan føle det som noget  rod, du har behov for at få ryddet op i. Oprydningen skal få bugt med den dårlig samvittighed og følelsen af, at du gør noget forkert. Men ved du hvad? Du gør absolut intet forkert.

Du har en kæreste, som er forelsket i dig. Og jeg går ud fra, at du også er forelsket i ham. Og det er rigtig dejligt for jer.

Det er selvfølgelig uheldigt, at din veninde også er glad for ham. Men det er altså ikke noget, du skal finde en løsning på.

Det er heller ikke din skyld, hvis din kæreste og din veninde ikke er venner på samme måde, som de var før. Det er noget, der ligger mellem de to. Og måske har din veninde lagt mere i det venskab, end han har.

Du har ikke ødelagt noget. Tingene har bare udviklet sig til noget andet, end de var før.

Den slags ændringer kan være super svære at vænne sig til for dem, det handler om. Og det er klart, at din veninde er ked af det.

Du og din kæreste har en nærhed med hinanden, som din veninde ikke kan være en del af. Sådan er det, når nogen bliver kærester.

Det er helt normalt og også helt okay, hvis din veninde føler sig udenfor og overset, men det er ikke okay, at hun bliver ved at fortælle dig, at hun er glad din kæreste. Det kan hun faktisk ikke være bekendt.

Hun stiller dig i en rigtig dårlig situation, hvor du både bliver ked af det og får dårlig samvittighed. Det synes jeg, at du skal tale med hende om.

Lad os sige, at det var muligt at give sin kæreste væk til en anden for at løse et problem… Ville det så virkelig løse problemet?
Det kan jeg svare “nej” til med ét hundrede procents sikkerhed.

Forelskelse og kærlighed er ikke som en bold, man kan kaste videre og lade en anden gribe. Kærlighed opstår mellem to personer, og lever imellem disse to personer.
Derudover er det for det første dig, din kæreste elsker, og for det andet ville din veninde jo komme til at stå i samme situation, som du står i, hvis hun fik din kæreste. Hun ville få dårlig samvittighed og skyldfølelse, som du har nu. Derved ville ingen blive lykkeligere. Og da slet ikke, hvis din kæreste ikke blev forelsket i hende. Forstår du?

Hvad fortiden angår:
Hvis din veninde og din kæreste engang har haft noget sammen, før du startede på skolen, så ligger det netop i fortiden. Det vil sige, at hvis der har været noget mellem dem, så er det der ikke mere, for det sluttede jo af én eller anden grund.
Og når noget er slut, så har man ikke magten til at bestemme, hvem den anden bliver venner med eller forelsker sig i. Så er man fri til at forelske sig i en anden og få en ny kæreste.

Man kan sammenligne det med et tog bestående af to togvogne, der er koblet sammen, og som kører i samme spor i samme retning, indtil det stopper på en station. Her deles toget, og vognene kører i hver deres retning, og kobles måske sammen med andre vogne.
Sådan er det også i livet, hvor mennesker mødes, følges ad og skilles igen. Det er helt naturligt, selvom det kan være svært at skilles og svært at vænne sig til nye situationer.

Mit råd er, at du får fortalt din veninde, hvad det gør ved dig, når hun bliver ved med at skrive de sms’er til dig og fortælle dig, at hun er glad for din kæreste. Kort sagt er hun simpelthen nødt til at lade være med det. Du kan desværre ikke være den, der trøster hende. Måske har I en anden fælles veninde, du kunne bede om at støtte hende?

Og så synes jeg også, at du skal lade være med at sige til hende, at hun burde gå efter det, hvis hun er så vild med din kæreste. Det skal hun selvfølgelig ikke. Det ville kun gøre hende mere ked af det, for han er jo ikke forelsket i hende; og din veninde skal da heller ikke gå efter din kæreste. Det ville gøre hende til en rigtig dårlig veninde.

Jeg tror desuden, at hun opfatter det som en åben dør, når ud siger sådan til hende. Og den åbning gør det svært for hende at give slip på ham.
Det er derfor vigtigt, at du lukker døren for hende. Ikke for venskabet selvfølgelig, men for muligheden for at gå efter din kæreste.
Jeg er ret sikker på, at en lukket dør vil hjælpe hende til at få styr på sine følelser.

Hvis man har en følelse af, at noget måske kan lade sig gøre, så er det rigtig svært at give slip. Men hvis man ved, at noget er helt umuligt, så ved man godt, at man er nødt til at give op.
En lukket dør er ofte meget nemmere at forholde sig til, end en dør, der står på klem, for så står man der og ved ikke rigtig, om man skal gå ind eller blive ude. Derved bliver man måske stående i rigtig lang tid. Man sidder fast, og man står i vejen. Forstår du?

Jeg håber, at du får en god snak med hende, så der kommer styr på jeres venskab, og så du kan slappe af i forholdet til din kæreste.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Forelskelse, kærlighed og kærestesorger

Kærlighed og forelskelse kan være det bedste, men hvis dit hjerte er blevet knust, kan det også gøre rigtig ondt!

Hvordan får man en kæreste? Er du forelsket? Ved du ikke, hvordan du flirter eller scorer dit crush? Er du blevet helt vild med din bedste ven?

Måske du er midt i et break up og har kærestesorger? Eller måske du gerne vil slå op med din kæreste – men hvordan gør man det?

Det kan også være, du er jaloux på din ven, fordi han scorede hende, du var vild med. Eller måske jalousien dukker op, hvis din kæreste er sammen med sine venner.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved bl.a. at prøve scoreguiden, kysseskolen, se videoer eller få råd om kærestesorger og forelskelse.

Ramt af kæreste sorger? Få gode råd!

Det kan gøre så forbandet ondt at have kærestesorger! Her kan du få gode råd til, hvordan du bedst kommer igennem dine kærestesorger.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat