Brev

Hvad gør jeg forkert her hjemme?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Det lyder til, at du gennem længere tid har haft det svært derhjemme. Det er rigtig godt, at din storebror kunne se, at du har brug for hjælp til at få det bedre. Godt at han er der. Det er rigtig godt, at du har skrevet herind og delt dine tanker. Det viser mig, at du gerne vil have hjælp, og det er et skridt på vejen til at få det bedre.

Du skriver, at du har haft nogle hårde perioder, hvor du ønskede at forsvinde. Det er bestemt ikke nogle rare tanker, og jeg tænker på, om du har delt disse svære tanker med nogen? Hvis man har tanker om at tage sit eget liv, er det rigtig vigtigt, at der er nogle voksne, der ved det, så de kan sørge for, at man får noget hjælp. Hvis det er svært at tale med dine forældre om, så kan det måske en af dine lærere i skolen? Det kan også være et familiemedlem eller en venindes mor, du er tryg ved.

Du overvejer, om du skal flytte hjemmefra. Jeg kan godt følge dine overvejelser, når du ikke trives hjemme, men det er også en rigtig stor beslutning at flytte. Når du er under 18 år, er det dine forældres pligt at passe på dig og sørge for dig. Der er flere ting i det med at flytte. Der er først og fremmest det økonomiske. Når du er under 18 år, er det dine forældre, der skal betale for din husleje. Det er dyrt med en ekstra husleje, og derudover er der mange andre omkostninger som mad, tøj, forsikringer mm.

Samtidig er det en stor omvæltning at bo selv, og det kræver meget at få sin egen hverdag op at stå. Selvom du snart er 16 år, er det stadig tidligt at skulle tage så meget ansvar og del i voksenlivet ved at bo selv. Jeg bliver lidt nysgerrig på, om det er noget, du har talt med dine forældre om muligheden for, eller det er nogle tanker, du går rundt alene med?

Hvis det er svært for dig at snakke med dem om det, kunne en ide være, at du skriver ned, hvad et godt og trygt hjem er for dig. Så kunne I med udgangspunkt i det få talt om, hvad I hver især kan bidrage med, så I får talt bedre sammen. Og så I trives bedre sammen som familie. Måske du kunne få din storebror til at hjælpe dig med at tage snakken. Han kender jeres situation hjemme, og kan måske hjælpe dig med at se jeres skænderier fra en anden synsvinkel.

Som familie kan I også få hjælp af kommunens børne- og familie-afdeling. Her kan I få hjælp fx få hjælp af en rådgiver, som taler med jer som familie og hvordan I sammen kan ændre de måder, I taler til hinanden og i de måder, man forsøger at løse konflikterne. Måske kunne det være en god idé at få familien med på, at familierådgivning ville være en hjælp til at få det bedre sammen.

Det fylder helt forståeligt rigtig meget for dig, og selvom du ikke har lyst til at dele det med nogen, så vil det være af stor betydning, at du får delt og får luft for dine tanker. Det kan også være, at du har nogle venner, du kan dele med. De oplever måske lignende hjemme hos dem. Så kan I sammen få luft for jeres frustrationer og hjælpe hinanden til at se situationen med andre øjne. Måske har din veninde fortalt om det at bo for sig selv, også de ting som er svære ved? Ellers kunne det også være en idé at høre om det.

Hvis du gerne vil blive mere afklaret i forhold til muligheden for at flytte, så er det muligt at undersøge, om der findes ungdomsboliger eller andet i nærheden af, hvor du bor. Du kan ringe til din sagsbehandler i din kommune (alle har en sagsbehandler ud fra sit cpr.nr) eller bruge  ‘Anonym rådgivning for unge’ i din kommune og høre om mulighederne. Du kan prøve at google din kommunes navn og ‘anonym rådgivning for unge’. Du kan også ringe herind til BørneTelefonen, så finder vi nummeret. Det kan jo være rart at kende til sine muligheder – uanset hvad.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen, som kan hjælpe dig med at kontakte kommunen og gå med til møder, så du har en bisidder med, som kender dine rettigheder og er på din side. Hvis du tænker, at det kunne være en idé,  så er der mere info om vores bisidder her: Gratis Bisidder fra BørneTelefonen

Jeg håber mit svar har hjulpet dig et skridt videre på vejen og givet dig nogle ideer til, hvordan du kan komme videre. Du er altid velkommen til at kontakte os på 116 111 eller på sms eller chat. Her sidder der altid en voksen parat til at hjælpe dig.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Flytte hjemmefra Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat