Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

flytte hjemmefra som 16 årig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år.

Det er rigtigt godt, du skriver til BørneBrevkassen, og jeg håber, du kan bruge nogle af de svar, som jeg giver dig. Sikke noget møg, at din mor har smidt dig ud hjemmefra! Så længe du er under 18 har hun faktisk pligt til at forsøge dig, så jeg tænker, du skal have fat i kommunen, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad der nu skal ske...

Det lyder til at være en noget tilspidset situation, du er havet i, og jeg kan godt forstå, hvis du tænker, det hele kan være svært at overskue. I dit brev har du nogle helt konkrete spørgsmål, og jeg vil prøve at svare på dem, så godt som jeg kan.

Almindeligvis kan man ikke bare flytte hjemmefra som 16 årig, medmindre ens forældre giver lov til det og hjælper til med at forsørge en.  Men der er selvfølgelig undtagelser, for hvis forældre ikke selv kan sørge for deres børn, så har kommunen pligt til at hjælpe...  

Du skal kontakte din kommunes socialforvaltning (børne og familie afdelingen), der kan du få vejledning omkring hvilke løsninger din kommune kan tilbyde dig såvel omkring bolig som med økonomiske spørgsmål. Det kan være svært at gøre på egen hånd og jeg vil derfor anbefale dig at få en bisidder, som kan tage hjælpe dig med at tage kontakt. (En bisidder er en voksen, som kan sidde ved ens side og som kan hjælpe med at sørge for, at man får fortalt det, man har brug for at fortælle.)

Du har ret til at have en bisidder med, og hvis ikke du selv kender en voksen, som du tror vil være god at tage med, så kan du gennem Børns Vilkår får en professionel bisidder (gratis). Det kan du læse mere om her >>

Jeg ved ikke om kommunen vurderer, at det vil være bedst for dig at flytte..? Det kan også være, at de tilbyder dig og dine forældre noget rådgivning og evt. familiebehandling, så I kan få hjælp til at få det til at fungere..?
 
I dit brev nævner du, at I hjemme ved din mor har skændes meget, og at du stort set kun har været hjemme om natten - men måske kan der faktisk ændres på det?
 
Jeg bliver lidt bekymret for dig, når du også fortæller om, at du engang imellem ryger lidt hash. Det er godt, du selv vurderer ,du kan styre det, men jeg vil alligevel råde dig til at få talt med en voksen om det, så ikke det pludselig tager overhånd... Er det om dagen, du ryger sammen med venner, eller måske er det mest i weekenden? Når I hjemme skændes meget bla. om det, kan det så tænkes din mor er bekymret for dig? Kan hun måske mærke det på dig, også selv om du ikke selv kan? Har du spekuleret over det?

Selv om du skriver, at din far har meget arbejde, og at du derfor ikke kan bo ved ham, tænker jeg, om du har talt med ham om det..?
Måske kunne det give din mor og dig et pusterum. Hvis du ville være meget alene ved din far, ville det være lidt i retning af at bo alene..?

 

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller logge på UngeChatten, den finder du på Børns Vilkårs hjemmeside. Begge steder har du mulighed for, helt anonymt at vende din situation med en rådgiver og de kan også formidle kontakten til en bisidder, hvis du ønker det.

Mange kærlige hilsner

BørneBrevkassen.

 

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Flytte hjemmefra Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Studenterrådgivningen

Psykologhjælp og andre tilbud til studerende på videregående uddannelse
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat